15 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Как да се проектират здравословни и безопасни сгради?

Архитектът е създател, творец на бъдещето, в което хората живеят и работят. Неговата задача е да направи проект за изпълнима сграда или среда, която трябва да е трайна, икономически, естетически и функционално издържана. А дали някога си е задавал въпроса, сградата която ще проектирам ще гарантира ли здравето на тези, които ще я обитават?

Днес е трудно да се избегне влиянието на електросмога. Освен това, съвременният човек се оказва все повече заобиколен от различни устройства, които излъчват т.нар. “мръсно електричество”.

Електрическите уреди и безжичните технологии (WIFI, мобилните телефони, GPS-системи, рутери,  радиопредавателни кули и много други устройства) станаха естествена част от нашия живот. Многостранното използване на модерните технологии е невъзможно без електрически ток. За генерирането и разпространението му са построени множество съоръжения: от електроцентрали, трансформатори, електропроводи, електрически кабели до електрическите разпределителни табла и електрическите уреди в домовете ни.

Електромагнитните полета от всякакъв вид в определени количества са доказано вредни за здравето ни. Непрекъснато нарастващото електромагнитно замърсяване е факт. Доклад, публикуван през 2009 г. от експерти в Световната здравна организация и базиран на над 2000 изследвания, сочи, че хроничното (с десетилетия) излагане дори на ниски нива на електромагнитна радиация (като от мобилните телефони) може да причини различни видове рак; да отслаби осезаемо имунитета; да увеличи риска от развитие на болестта на Алцхаймер и деменция, сърдечни и много други заболявания. Вероятният механизъм на това въздействие: електромагнитните полета „отварят” бариерата между кръвта и мозъка, като кръвоносните съдове в мозъка пропускат вещества, които увреждат невроните.

Лошото качество на съня, намалената психическа и физическа издръжливост, главоболието,  понижената концентрация, умората, слабият имунитет, нервността, проблемите с храненето и метаболизма са свързани с дългогодишното излагане на електромагнитното поле.

На пръв поглед, борбата с подобно влияние изглежда загубена още преди да е започнала. Но все пак има начини да намалим вредното въздействие.

Знаете ли, че 80% от електромагнитната радиация, която излъчват например антените на GSM оператори, влизат в нашите домове през стъклaта на нашите прозорци и врати.

Как можем да избегнем това?

Paradise Shielding предлага специални екраниращи фолия, с които може да се покрият стъклата и по този начин да се намали плътността на излъчването електромагнитно поле до безопасните нива.

Според стандарт SBM2008 (заменен от SBM2015), направен от независими изследователи, приетата гранична стойност на плътност на радиочестотното електромагнитно поле, който се смята, че осигурява достатъчна защита на здравето по време на сън е:

Безопасно (safe): < 0.1 µW/m2
Лека степен (slight concern): 0.1-10 µW/m2
Сериозно положение (severe concern): 10-1000 µW/m2
Критично положение (extreme concern): >1000 µW/m2

Ако имате някакви притеснения, не се колебайте да се свържете с експертите от Paradise Shielding (www.paradise-shielding.eu), защото параноята и страхът често са по-вредни от това, от което се страхуваме. А най-сигурният начин да разберем дали страховете ни са основателни, е едно просто измерване, което в рамките на няколко минути ще даде обективна преценка дали има или няма място за притеснения.

Когато спим, телата ни имат нужда да си починат и да се регенерират. Затова трябва да им предоставим най-добрата и чиста среда. Високото електромагнитно излъчване нарушава тази среда, за това е добре да екранираме спалните ни, ако се установи, че радиочестотното електромагнитно поле надвишава приетите гранични стойности, които осигуряват достатъчна защита на здравето.

Освен това стените също така позволяват преминаването на електромагнитно излъчване в зависимост от материала, с който са изградени и тяхната дебелина. Според проучвания тухлените стени поглъщат лъченията много повече от бетонните.

Ето защо на места с висок риск от високи електромагнитни полета препоръчваме използването на специални външни и вътрешни екраниращи бои като  боята Turtal.

Това е защитна боя с много слаба миризма, която не съдържа химически разтворители. Преработена е с графенова технология, на базата на чист акрилат. Без разтворители, дишащи и ниски емисии. Боята гарантира ефективност на екраниране от / 500 MHz до 40 GHz. Може да се използва срещу 5G високочестотна радиоекспозиция.

Въглеродната екранираща боя PLV на Paradise Shielding има много предимства за екраниране срешу  високочестотната радиоекспозиция на мобилни телефони, мобилен интернет, 5G, GSM, и др.

Тази боя действа като екранираща повърхност. Тя трябва да се заземи с използване на медна заземителна лепяща лента. Заземителната лента може да се свързва към заземителна точка на електрическия контакт или може да се заземи отделно.

При покриване на помещение или сграда с тази боя, електромагнитното излъчване от външни източници като антени на мобилните оператори, рутери и др. ще бъде почти нула (принципът на Фарадеев кафез).

Гарантирайте на клиентите си, освен лукс и комфорт и здраве и безопасност!

 

 

Related Articles

Изграждат Международно училище за кулинарни изкуства и традиционни занаяти в с. Голяма Желязна

В троянското село Голяма Желязна започна строителството на Международно училище за кулинарни изкуства и традиционни занаяти. Инициативата “Шарена Задруга” беше обявена още преди година...

Правят ОВОС на жп линията на границата със Северна Македония

За 28 март е насрочено да се направи Оценка за въздействието на околната среда (ОВОС) по проект за модернизация на жп линията Радомир-Кюстендил-Гюешево -...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ