Какви градоустройствени мерки трябва да се вземат срещу стихийната урбанизация?

0
През миналата година София е нараснала с над 4 хиляди души и броят на жителите й вече достига 1 236 047

Арх. Десислава Димитрова, член на РК на КАБ – София-област:

Експерти да решават кои зони могат да нарастват

8-9_D_DimitrovaМерки срещу стихийната урбанизация трябва да вземат експерти след обстойни изследвания кои зони могат да нарастват и накъде. Това трябва да става преди започването на строежите. Практиката сега е следната – общината има свободен терен и го продава за строеж. Дори се сменя статутът на зелените зони със същата цел. И това става, без да минат екипи за обследване.

Така се получава пренаселване, а то влошава качеството на живот. Не е важно само да се сдобиеш с апартамент, но и да имаш среда – улици, тротоари, зелени площи. Типичен в това отношение е примерът с „Малинова долина” и Симеоново. Там сега хората протестират, искат зелени площи, но откъде да се вземат. 8-9-5Това е трябвало да предвидят инвеститорите още преди строежите.

В други страни събарят сгради, ако не отговарят на плановете за застрояване на зоните. У нас такава практика няма. Наскоро западен урбанист казал на главния архитект Здравко Здравков и на кмета Йорданка Фандъкова да махнат колите от централен площад, защото той вече не е площад, а паркинг. Обявен е конкурс за площад „Света Неделя”. Какъв конкурс, просто трябва да се махнат колите, т.е. паркингът! Друго няма какво!

ПОКАНА

От Немечек България и Идеал Стандарт имаме удоволствието да Ви поканим на специализирана работилница, посветена на BIM проектирането.

8-9-POKANAЗащо да участвате? BIM концепцията вече доказа ползите, които носи за подобряване на процеса по дизайн, и все повече ще навлиза в практиката, а младите специалисти могат само да спечелят от познаването й. Много от водещите в строителната индустрия държави вече са въвели или са в процес на въвеждане на законови изисквания и стандарти за употреба на BIM. САЩ, Великобритания, Германия, Норвегия, Дания, Финландия, Швеция, Сингапур са само някои от примерите. Целта на концепцията е да свърже всички ангажирани с изпълнението на даден проект страни в един общ процес и поток на информация, да освободи данните и файловете, като ги направи достъпни за всички във всяка фаза на проекта и да осигури прозрачност и отчетност.

Научете повече, като се регистрирате за събитието. То ще се проведе на 3 април в НБУ, София. Можете да вземете участие, като изберете една от следните две групи: 09:00-13:00 ч. и 14:00-18:00 ч.

По време на събитието ще проведем обучение и ще поставим задачи за изпълнение, а също така ще Ви представим работата и проектирането с професионален BIM софтуер.

Арх. Емил Бурулянов, член на РК на КАБ – Бургас:

Аз съм за застрояване на свободните терени

8-9_BurulianovВ Бургас тенденцията е към деурбанизация. Тя е още в началото, но аз я виждам. Много хора купуват еднофамилни къщи до града, които имат по-ниска цена от един апартамент в центъра.

Развитието на градовете зависи от общите устройствени планове. В Бургас и Варна се изграждат вторични центрове, тъй като в централната градска част няма свободни терени. Но такива се търсят, защото има раздвижване на имотния пазар. По магистрала „Тракия”, по пътя Бургас – Созопол, има такива терени и там може да се развие добро строителство. Това са зони за ниско строителство. Но в големите градове не може да се мине без високи сгради. Те не могат да бъдат обаче в централната градска част, а на други места – в нови квартали. В Бургас бе построен такъв хотел – „България”, висок 70 м. Сградите до него не превишават 15 м. Това говори за епизодично решение, каквото сега не може да се вземе.

8-9-3Около Бургас има квартали, които прераснаха в предградия – Сарафово, Крайморие. Има зони – вилната зона, нефтеното пристанище, рибното селище, които искат да се включат в агломерацията на града. Тогава те могат да ползват градския транспорт и други предимства на града. Близки селища с местни референдуми се присъединиха към Бургас. Така населението му се увеличава изкуствено с 4-5 хиляди души. Аз съм за застрояване на свободните терени. Например от квартал Ветрен до Крайморие има 20 км разстояние. Има свободни места и общината може да насочи инвеститорите към тях. Това е правилната посока.


ПРИЗНАНИЕ

8-9-2018-03-19-PHOTO-00000056

Арх. Фикрие Булунмаз, ръководител на реставрационния екип на Желязната църква в Истанбул, получи специална награда в класацията „Достойните българи“, която се проведе за 16-и пореден път. Отличието й връчи председателят на Комисията по култура в Народното събрание Вежди Рашидов.


Арх. Красимир Генов, председател на РК на КАБ – Шумен:

По-малките населени места не са застрашени от този процес

8-9_Kr.Genov--v-sredataСтихийната урбанизация, презастрояването са характерни единствено за София, Черноморието и зимните курорти. В останалите градове има достатъчно площи, които могат да бъдат застроявани, за да се задоволи нуждата от жилища и обслужващи обекти.

Шумен си спечели славата на най-бързо развиващ се град, но презастрояване няма. Бяха изградени 4 завода, сега се строят още и в града дойде много работна ръка от северната част на региона. Там села се обезлюдиха, но в Шумен израсна цял квартал. Той е в покрайнините, в центъра свободни терени няма. В града високо строителство не може да има, по ЗУТ – до 18 метра. Това дава спокойствие, качество на живота. Шумен има много площи за застрояване. Върху терена на две закрити военни поделения изградихме спортна зала, магазини. Развитието на града ще върви в тази посока – строителство върху свободни площи, далеч от центъра.

Вдигат паметник на Захарий Стоянов

8-9_Pametnik.1

Инициативният комитет за изграждане на паметник на Захарий Стоянов в София, с председател Димитър Главчев, обяви конкурс за идеен проект. В надпреварата могат да участват, скулптори, художници, архитекти или творчески колективи.

Срокът на конкурса е до 15 май 2018 г.

Ще бъдат присъдени три награди:

Първа – 2000 лв

Втора – 1000 лв

Трета – 500 лв.

Визата за проучване и проектиране, издадена от главния архитект на София е в пространството на градината Кристал в столицата, район Средец.

Конкурсната програма и материалите към нея могат да бъдат получени всеки на адрес:

София, бул. „Дж.Баучер“ № 76, ет. 3., кабинет № 303.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си