20 C
Пловдив
неделя, октомври 1, 2023

КАБ с идеи за повишаване качеството на архитектурното образование

Камарата на архитектите в България (КАБ) ще инициира нормативни промени за повишаване качеството на архитектурното образование.

Идеята е при облекчени условия за прием по специалността да се повишат изискванията към студентите по време на самото обучение. По този начин в системата на висшето образование по архитектура ще остават само студентите, които показват необходимите качества за професионално развитие в сферата.

Целта е университетите да създават висококвалифицирани специалисти, които да допринасят за устойчивото развитие на градовете. Подготвяните промени предвиждат повече възможности за професионална преддипломна практика, свързана с усвояването на професията. Една от идеите е КАБ да предоставя информационна платформа, която да подпомага студентите при избора им на стаж по специалността.

Предстои създаването на работна група с участието на представители на Архитектурните факултети от различните университети в България, която да формулира конкретните предложения за промени в нормативната уредба и по-конкретно в Наредбата за държавните изисквания към магистрите по архитектура. Очаква се до есента предложените промени да бъдат внесени за разглеждане в Министерството на образованието и науката. Това съобщи зам.-председателят на КАБ проф. д.а.н. Борислав Борисов.

Related Articles

Строят изложбена зала към Историческия музей в Свиленград

Нова сграда ще увеличи експозиционната част на Историческия музей в Свиленград. Едноетажната постройка ще е в двора на музея до съществуващата сграда, като ще...

Община Балчик изгражда спортни обекти чрез местни инициативни групи

До края на годината Община Балчик ще изпълни втора част от проекта за изграждане на Спортен комплекс „Балик“, финансиран по Програмата за морско дело...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ