11 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

КАБ спасява фасадата на знаковата сграда на Младежкия дом в Пазарджик

Камарата на архитектите в България настоява незабавно да бъдат преустановени недопустимите намеси, които се извършват по фасадата на знаковата сграда на Младежкия дом в Пазарджик. По този повод КАБ организира пресконференция на тема:

„Обезобразяват знаковата сграда на Младежкия дом в Пазарджик – образец на българския архитектурен модернизъм от втората половина на 20 век“.

Събитието е на 12.05.2022 (четвъртък) от 13:00 часа в

сградата на БТА в гр.Пазарджик.

Срещата ще се излъчва на живо и в интернет страницата на БТА https://www.bta.bg/bg/pressclub/8837

УЧАСТНИЦИ

арх. Владимир Милков, председател на КАБ; арх. Петър Мурджев, председател на РК Пазарджик; проф. арх. дан Тодор Кръстев, проектант на Младежки дом Пазарджик; арх. Георги Сарамбелиев, председател на САБ -Дружество Пазарджик.

Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява незабавно да бъдат преустановени недопустимите намеси, които се извършват по фасадата на знаковата сграда на Младежкия дом в Пазарджик. КАБ и Регионална колегия Пазарджик са внесли сигнали по казуса до Министерството на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство, Общинския съвет на Пазарджик и Областния управител на област Пазарджик.

От КАБ призовават Министерството на културата да предприеме действия за предоставяне на статут на недвижима културна ценност на сградата на Младежкия дом. Архитектурната колегия настоява да бъде възстановен оригиналният вид на фасадите на емблематичното здание.

МЛАДЕЖКИ ДОМ – ПАЗАРДЖИК

е важна част от паметта и културното наследство на страната, емблема на българския архитектурен модернизъм от 20 век. Проектът за сградата е спечелен в национален конкурс през 1966 г. от екип в състав: арх. Тодор Кръстев, арх. Антони Михайлов, арх. Иван Тарински. За оформянето на фасадите в оригиналния им вид са използвани устойчиви естествени материали – колоните са облицовани с велинградски полиран мрамор, а стените с русенски варовик.

Related Articles

Лекции, работилници и конкурси в Седмицата на ландшафтната архитектура

започва на 22 април в Лесотехническия университет в София, информират организаторите. Програмата е богата и включва различни тематични активности. Предизвикателство за студентите е...

Община Видин става част от Националната камара на минералните води

Членството на Община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно общинските съветници на редовна сесия на местния парламент. Кметът Цветан...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ