11 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

КАБ предлага спешно хармонизиране на наредбите в сектора

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да сформира Работна група за хармонизиране на подзаконовите нормативни актове, свързани със Закона за устройство на територията (ЗУТ). Това предложиха представители на Камарата на архитектите в България (КАБ) на работна среща с министър арх. Иван Шишков.

Целта е спешно да бъдат преразгледани и усъвършенствани част от наредбите в сектора, чието прилагане затруднява работата на архитектурно-строителния бранш. Сред подзаконовите нормативни актове, които се нуждаят от прецизиране са:

  • Двете наредби за енергийната ефективност и енергийните характеристики на сградите;
  • Наредбата за транспортно-комуникационната система;
  • Наредбата за достъпност и универсален дизайн;
  • Наредба 4 за инвестиционните проекти и други.

Представители на КАБ на срещата бяха председателят арх. Владимир Милков, зам.-председателите проф. арх. Борислав Борисов и арх. Константин Пеев, председателят на РК София град арх. Васил Василев и зам.-председателят на РК София град арх. Емил Стоянов.

Участниците в срещата бяха единодушни, че са необходими законодателни реформи с цел намаляване на административната тежест и облекчаване на инвестиционния процес. В този контекст бяха обсъдени конкретни предложения за промени в ЗУТ:

– Издигане ролята на главния проектант, който да носи основната отговорност за качеството и законосъобразността на проектите

– Облекчаване на режима за издаване на разрешения за строеж, първоначално за обектите от 4-та и и 5-та категория

– Оценката за съответствие, преди одобряването на проектите, да се извършва от проектантския колектив

– Въвеждането в експлоатация да става с доклад на главния проектант, с изключение на строежите по ЗОП.

Представителите на КАБ изразиха готовност да предоставят своята експертиза в процеса по усъвършенстване на законодателството в сектора.

Снимка:КАБ

Related Articles

Обновеният планетариум в Смолян отваря врати

На 29 февруари официално открит обновеният Общински културно-образователен център „Планетариум с астрономическа обсерватория“ в Смолян. Вратите за посетители отварят от 1 март. Това става...

Кметове и министри участват в Общото събрание на НСОРБ

На 27 и 28 февруари в София се провежда Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България. То е първото след местните...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ