26 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

КАБ предлага спешно хармонизиране на наредбите в сектора

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да сформира Работна група за хармонизиране на подзаконовите нормативни актове, свързани със Закона за устройство на територията (ЗУТ). Това предложиха представители на Камарата на архитектите в България (КАБ) на работна среща с министър арх. Иван Шишков.

Целта е спешно да бъдат преразгледани и усъвършенствани част от наредбите в сектора, чието прилагане затруднява работата на архитектурно-строителния бранш. Сред подзаконовите нормативни актове, които се нуждаят от прецизиране са:

  • Двете наредби за енергийната ефективност и енергийните характеристики на сградите;
  • Наредбата за транспортно-комуникационната система;
  • Наредбата за достъпност и универсален дизайн;
  • Наредба 4 за инвестиционните проекти и други.

Представители на КАБ на срещата бяха председателят арх. Владимир Милков, зам.-председателите проф. арх. Борислав Борисов и арх. Константин Пеев, председателят на РК София град арх. Васил Василев и зам.-председателят на РК София град арх. Емил Стоянов.

Участниците в срещата бяха единодушни, че са необходими законодателни реформи с цел намаляване на административната тежест и облекчаване на инвестиционния процес. В този контекст бяха обсъдени конкретни предложения за промени в ЗУТ:

– Издигане ролята на главния проектант, който да носи основната отговорност за качеството и законосъобразността на проектите

– Облекчаване на режима за издаване на разрешения за строеж, първоначално за обектите от 4-та и и 5-та категория

– Оценката за съответствие, преди одобряването на проектите, да се извършва от проектантския колектив

– Въвеждането в експлоатация да става с доклад на главния проектант, с изключение на строежите по ЗОП.

Представителите на КАБ изразиха готовност да предоставят своята експертиза в процеса по усъвършенстване на законодателството в сектора.

Снимка:КАБ

Related Articles

Габрово се включва в международен проект за зелени инвестиции

Община Габрово ще подобри капацитета си за въвеждане на зелени инвестиции в градското развитие чрез участие в партньорски международен проект по Програма „Интеррег“. Той...

Българин декорира мост в Гьотеборг като „лего” играчка

Българският художник Христо Гелов, който от години се изявява на европейската арт сцена преобрази мост в Гьотеборг. Декорира го с елементи на лего игра....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ