35 C
Пловдив
събота, септември 23, 2023

Йорданка Фандъкова: София осигурява половината от сумата за разширението на метрото

За разширението на метрото към столичните райони „Слатина“ и „Подуяне“ София отделя 400 млн. лева от бюджета си, написа в профила си във Facebook кметът на града Йорданка Фандъкова.

„Заложените 360 млн. лева в Плана за възстановяване и устойчивост са съфинансиране само на 47% от стойността на двата участъка с обща дължина 9 километра“, допълва тя във връзка с коментарите около искането за проекта да бъде отпусната част от европейските средства, предвидени за възстановяване на икономиката от коронавируса.

Фандъкова отбелязва още, че „навсякъде в Европа столиците и големите градове, които изграждат метро, получават съфинансиране за него от националния бюджет или европейски програми“. Това са национални стратегически обекти, които никой град не може да изгради сам, смята още столичният кмет. Тя сочи за пример Виена, където метрото е строено по равно със средства от националния бюджет и от бюджета на града.

Девет европейски държави са заложили финансиране за метрополитените си в техните планове за възстановяване и устойчивост. Сред тях са Франция, Белгия, Португалия, Италия, Испания – държави и респективно столици с много по-големи финансови възможности от България и София. Те се стремят да защитят европейски средства за разширение на метромрежата си, пише още в публикацията.

Разширението на столичното метро остава в Плана за възстановяване и устойчивост, който беше осъвременен от служебния кабинет. В новия вариант парите за София бяха орязани, но това не засяга проекта.

За сметка на това са изключени четири предложения за изграждане на канализация в малки населени места, срещу което Столичната община ще изпрати възражение, става ясно още от публикацията на Йорданка Фандъкова.

Related Articles

Изграждат пречиствателна станция в Стрелча

Започна изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води /ПСОВ/ в местността „Мечкерец“ в землището на град Стрелча. Мащабният проект е на стойност 4 936 020,31...

Община Тунджа реализира хибриден ВЕИ проект

В община Тунджа започна изграждането на фотоволтаичен парк „Тенево Солар“, първи етап от хибридния ВЕИ комплекс „Тенево“. Той ще включва също и вятърни турбини...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ