16 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

Йорданка Фандъкова: Почистваме 45 км речни корита тази година

„Единственият начин да се ограничат сериозните щети при обилни валежи и наводнения е превенцията. Затова и всяка година отделяме средства за почистване на реки и дерета, които преминават през територията на общината. В момента се почистват участъци от почти всички реки на София, където има над 10 основни реки.“ Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на почистването на река Владайска в район „Красна поляна“ заедно със заместник-кмета по екология Десислава Билева и кмета на район „Красна поляна“ Иван Чакъров.

„Всяка година инвестираме в почистване на реки. Тази година сме заложили почистване на 45 км от основните реки със средства от бюджета на общината“ – каза кметът на София.

Почистен е участъкът от река Владайска в район „Възраждане“ и предстои още 600 м в район „Красна поляна“. До момента са почистени над 50 участъка от реките Владайска в с. Владая, р. Суходолска в райони „Илинден“ и „Връбница“, р. Какач в район „Връбница“, р. Слатинска в район „Подуяне“, р. Боянска бара в райони „Витоша“ и „Триадица“, ляв приток на река Дреновичка в район „Триадица“ и др.

В момента се почистват участъци от реките: Владайска в район „Възраждане“, Шеовица в район „Люлин“, р. Перловска в райони „Средец“ и „Подуяне“, река Кътинска и р. Червена река в район „Нови Искър“.

Кметът на София посочи, че е завършена дигата на река Лесновска – 2 км в най-рисковия за заливане участък. Подготвен е и проектът за почистване на 10 км от река Искър – от Панчарево до летище „София“. „Преди няколко години започнахме почистването на р. Искър – нещо, което не беше правено десетилетия назад“ – коментира още кметът Фандъкова.

Related Articles

Пилотно: Велико Търново стартира проект за всеобхватно управление на битовите отпадъци

Град Дебелец ще е първият в България с новата система Пилотен проект за цялостно и всеобхватно управление на битовите отпадъци стартира Община Велико Търново заедно...

Велико Търново: Нова организация на движението в Деня на независимостта

Във връзка с честването на 115 години от обявяване на Независимостта на България и свързаните с празника културни и обществени събития във Велико Търново...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ