23 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

Йорданка Фандъкова: До началото на 2021 г. приключва строителството на Центъра за съвременно изкуство

Трансформирането на сградата на бившата топлоцентрала за развитието на център за съвременно изкуство се изпълнява, като проектът предвижда в началото на следващата година да приключат строителните дейности. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на обекта. Тя  уточни, че изграждането и оборудването на Центъра се финансира изцяло от общината и ще струва малко над 5 млн. лв., като по-голямата част от средствата са отпуснати от Приватизационния фонд, а останалите са от бюджета на общината.

Много важна за развитието на центъра е ролята на творците и на хората на изкуството, посочи също Фандъкова. На проверката присъства и Малина Едрева, председател на комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичен общински съвет.

С цел изясняване на функциите на обекта се проведоха редица обсъждания, работиха десетки представители на творците и творчески организации.

Проектът бе избран след проведен международен конкурс с участието на над 60 колектива, оценени от международно жури. Новият център ще съдържа многофункционална зала, камерна зала за представления, за визуални изкуства. Идеята е центъра за съвременно изкуство „Топлоцентрала“ да бъде насочен не само директно към артистите и публиката, но и към посетителите на парка като място за отдих, срещи, култура. В много от зоните – закрити и открити – ще бъде търсена възможност за организиране на разнообразни формати на събития и изложби и др.

Related Articles

КАБ: Стартира програма за безплатни обучения в архитектурно-строителния сектор

Целта е да се подкрепи дигитализацията на бранша Предстои да стартират безплатните обучения в рамките на Европейски цифров иновационен хъб (ЕЦИХ), сред чиито учредители е...

Нова наредба в Казанлък определя облика на градските пространства

Обществено обсъждане на новата Наредба за специфични изисквания към облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли на територията на община Казанлък се състоя...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ