20 C
Пловдив
четвъртък, юни 20, 2024

ИПИ: Много региони са с потенциал за подобряване на развитието си

Няма непреодолими бариери пред икономическото и социалното преобразяване на местно ниво. Амбицията, усилията и финансовата независимост на местните власти могат да повлияят за повишаване на потенциала за привличане на инвестициите, стопанската активност и създаването на привлекателни работни места. Това са част от изводите от най-мащабното изследване „Регионални профили: показатели за развитие 2023“, направено от Института за пазарна икономика /ИПИ/. Дълбочинното изследване на социалното и икономическото състояние на областите се прави от 2012 г. и стъпва на 73 индикатора.

Почти всяка област има добри резултати в определена сфера – в Смолян е образованието, здравеопазването в Плевен, инвестиционната активност в София област, Габрово и Стара Загора, туризмът в Бургас, а в редица региони се вижда потенциал за подобряване на цялостното развитие, показват още данните от изследването.

Демографията остава сериозно предизвикателство, включително и в столицата. Наблюдават се благоприятни миграционни процеси, но общата загуба на човешки капитал в последното десетилетие поставя под въпрос бъдещето на регионалното развитие. И докато сривът на естествения прираст отразява дългосрочни процеси и за обръщането му са необходими визия и време, механичният прираст може да се повлияе от краткосрочни политики.

Инвестициите имат основна роля за местно развитие, привличане на население, повишаване на заетостта и доходите. Докато икономиките на столицата, Варна и Бургас са силно доминирани от услугите, сред много от другите лидери като Стара Загора, София област, Габрово и Враца, индустрията е най-големият източник на благосъстояние.

Фокус на тазгодишните „Регионални профили“ е борбата с корупцията на местно ниво. Емпиричното изследването на ИПИ чрез запитвания до общините по реда на ЗДОИ показва, че административните форми на борба с корупцията сред служителите в местната администрация не работят задоволително и оставят впечатление, че такъв проблем не съществува. В много малко случаи се подават сигнали към местните комисии за борба с корупцията и почти липсват данни за нарушения.

Възможните решения на проблема са или запазване на настоящия децентрализиран модел при по-широки правомощия на централната комисия за борба с корупцията да се намесва, проверява служителите и налага санкции, или връщане към централизирания модел, действал до отмяната на предходния закон, е изводът на ИПИ.

Related Articles

Община Плевен реновира къщата на примата Гена Димитрова в родния Беглеж

Има проект за превръщането на сградата в музей Община Плевен има идея за създаване на музей на оперната прима Гена Димитрова в родното й село...

Монтана и турския град Адъяман с общи мерки срещу климатичните промени

Монтана и турският град Адъяман изпълняват общ европейски проект, свързан с изменението на климата по програмата за трансгранично сътрудничество Българи – Турция. Партньори на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ