Инфраструктурното строителство у нас нараства по-бързо от сградното 

0

Гражданското и инженерното строителство се е развивало по-бързо от сградното строителство през месец април тази година, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

На месечна база инфраструктурното строителство е записало ръст от 3,3%, докато сградното строителство се е увеличило с 1,6%.

Гражданското/инженерното строителство отчита повишение със забележителните 21,5%, но това вероятно се дължи и на факта, че миналият април беше първият пълен месец на блокада у нас заради коронавирусната пандемия. Тогава наложените ограничения за спиране на разпространението на вируса не засегнаха строителния сектор, но все пак забавиха оборотите му.

Това важи особено за сградното строителство, което през април също записва двуцифрен ръст на годишна база от 11,5%, ускорявайки повишението си от март, когато то достигна 7,7%.

За сградното строителство обаче скокът през март на годишна база беше първият от началото на миналата година, докато при инфраструктурното строителство, което нарасна с 16% и през март, април е девети пореден месец на годишно повишение.

Общо произведената строителна продукция у нас през април бележи ръст от 2,3% на месечна база и с 15,7% спрямо същия период на миналата година.

На месечна база това е трети пореден месец на ръст на строителната продукция след лекия спад през януари, а на годишна основа той се ускорява спрямо скока с 11,2% през март след месеците на спад от началото на пандемията.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си