22 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

Интерактивна инсталация #soWelcometoSofia показва символите на столицата

Интерактивна изложба, презентираща София пред туристи и гости ще бъде разположена на Терминал 2 на летището по случай празника на града 17 септември. Тя ще представя 30 обекта като най-характерни символи на столицата.

Кои са най-разпознаваемите елементи и с какво искаме да запомнят София чуждестранните ни гости? Това са въпросите, на които дава отговор експозицията. Според социологическо изследване на „Глобал Метрикс“ туристическият интерес към София е висок, но липсва знание за културното богатство и разнообразие в града. Затова мащабната интерактивна инсталация ще посреща гостите с поздрав #soWelcometoSofia и ще популяризира София с нейната античност, модерност и природа.

Инсталацията включва 30 символа на града, избрани чрез проучване на платформата #soSofia с участието на студенти от Катедра „Социология“ на Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Сред тях са символите, представящи многовековната история на София, като Четириъгълникът на толерантността с храмове на четири религии, улица „Малко Търново“, Националната галерия, храм-паметникът „Св. Ал. Невски“ и жълтите павета, Централна баня и Централните софийски хали, Женският пазар и старият еврейски квартал на София, известен днес като квАРТал, Ларгото и Римски комплекс “Сердика”.

Лицата на млада София са представени чрез зоната около НДК и бул. „Витоша“, парковете на Народния театър, градините на „Кристал“, на църквата „Св. Седмочисленици“, на Княжеска градина, на съвременни символи и места като клекшоповете, магазина за български дизайн Gifted Sofia, и разпознаваеми за чуждестранните гости заведения като „Ракета Ракия Бар“ и К.Е.В.А.

Зеленото сърце на София присъства с различни обекти и хижи на Витоша, Ботаническата градина на БАН, парк-музей “Врана”, “Кучешкия парк” с РЦСИ Топлоцентрала в Южен парк, Панчарево, “Камбаните”, Парка на Военна академия, Докторската градина и още много от разнообразните зелени места на София. Инсталацията включва и интерактивен тест, в който посетителите ще могат да отговорят на няколко въпроса и да създадат своя персонален #sosofia маршрут с най-подходящите за тях места за посещение.

Инсталацията е създадена от платформата #soSofia. Всеки може да се включи в разговора за символите на града с хаштаг #soSofia в социалните мрежи.

Related Articles

НАП напомня: Българите с имоти в чужбина да ги декларират до 30 април

Националната агенция за приходите напомня на българските граждани, които притежават имоти в чужбина, че са задължени да ги декларират в годишната данъчна декларация за...

Лифт до крепостта „Патмос“ става обект от първостепенно значение за Ардино

Общинските съветници в Ардино гласуваха предложението на кмета инж. Изет Шабан кабинковият лифт от с. Стар Читак до крепостта "Патмос" да бъде обявен за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ