20 C
Пловдив
четвъртък, юни 20, 2024

Инсталация за компостиране на отпадъци заработи във Велинград

Във Велинград започна работа инсталация за третиране на смесени битови отпадъци и тяхното компостиране, която ще обслужва и община Ракитово.

Капацитетът на модерното съоръжение е 14 000 тона годишно. След като заработи на пълни обороти се очаква да бъдат отделени над 5000 тона ресурси (хартия, пластмаса, стъкло и метали), които да се извозват за рециклиране и повторно използване.

Проектът за изграждане на инсталацията стартира още през 2018 г. Финансирането е по Оперативна програма „Околна среда“ 2014 -2020 г. Общата стойност на проекта е приблизително 9,9 млн. лв., а собственото финансиране, осигурено от двете общини е 2,5 млн. лв.

От община Велинград предупредиха гражданите да не изхвърлят строителни отпадъци на нерегламентирани места, защото по този начин ще застрашат функционирането на инсталациите за компостиране.

Related Articles

Предстои основен ремонт на Музея на мозайките в Девня

Над 5 млн. лв. отпуска Министерството на регионалното развитие и благоустройството за основен ремонт на Музея на мозайките в Девня. Проектът включва конструктивни промени...

Правят 11 индустриални зони в Северна България

Ще бъдат финансирани с близо 207 млн. лв. от Плана за възстановяване Министерството на иновациите и растежа ще подкрепи развитието и изграждането на общо 11...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ