20 C
Пловдив
четвъртък, септември 21, 2023

Инсталация за компостиране на отпадъци заработи във Велинград

Във Велинград започна работа инсталация за третиране на смесени битови отпадъци и тяхното компостиране, която ще обслужва и община Ракитово.

Капацитетът на модерното съоръжение е 14 000 тона годишно. След като заработи на пълни обороти се очаква да бъдат отделени над 5000 тона ресурси (хартия, пластмаса, стъкло и метали), които да се извозват за рециклиране и повторно използване.

Проектът за изграждане на инсталацията стартира още през 2018 г. Финансирането е по Оперативна програма „Околна среда“ 2014 -2020 г. Общата стойност на проекта е приблизително 9,9 млн. лв., а собственото финансиране, осигурено от двете общини е 2,5 млн. лв.

От община Велинград предупредиха гражданите да не изхвърлят строителни отпадъци на нерегламентирани места, защото по този начин ще застрашат функционирането на инсталациите за компостиране.

Related Articles

АПИ и „Тол България“ с договор за електронно събиране на пътни такси

Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Тол България“ ЕООД сключиха договор, с който се дава възможност на дружеството след като постигне оперативна съвместимост с електронната система...

Пловдив: Работна група чертае визия за Тютюневия град

Проблемите и благоустрояването на емблематичната зона на някогашните тютюневи складове в Пловдив, известна като Тютюневия град обсъдиха на среща представители на НИНКН, Община Пловдив...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ