16 C
Пловдив
неделя, февруари 25, 2024

Инсталация за компостиране на отпадъци заработи във Велинград

Във Велинград започна работа инсталация за третиране на смесени битови отпадъци и тяхното компостиране, която ще обслужва и община Ракитово.

Капацитетът на модерното съоръжение е 14 000 тона годишно. След като заработи на пълни обороти се очаква да бъдат отделени над 5000 тона ресурси (хартия, пластмаса, стъкло и метали), които да се извозват за рециклиране и повторно използване.

Проектът за изграждане на инсталацията стартира още през 2018 г. Финансирането е по Оперативна програма „Околна среда“ 2014 -2020 г. Общата стойност на проекта е приблизително 9,9 млн. лв., а собственото финансиране, осигурено от двете общини е 2,5 млн. лв.

От община Велинград предупредиха гражданите да не изхвърлят строителни отпадъци на нерегламентирани места, защото по този начин ще застрашат функционирането на инсталациите за компостиране.

Related Articles

Инж. Илиян Терзиев: С 1/3 намаля продукцията на строителния бранш

Икономическият отчет на Камарата на строителите за 9-месечието на миналата година показва, че продукцията на строителния бранш е намаляла с 1/3, съобщи за БНР...

Село Слънчево: Единственото място за индустриална зона на Варна

Община Варна е с ограничена територия и с. Слънчево е единственото място със свободна площ от 4500 дка в региона, което е подходящо за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ