18 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Иновативно: В строителството вече се използват и соларни тухли

Фотоволтаично външно покритие за стени, което визуално имитира тухлена стена – такова нещо е измислил канадски производител на соларни технологии, информира GreenTech.bg.

Неговата разработка Solar Brick е предназначена за сградно-интегрирани фотоволтаични инсталации.

Фасадите могат да бъдат съставени от до 330W слънчеви панела, които са изградени по същия начин като другите BIPV панели на фирмата. Монокристалната слънчева клетка е покрита със стъклен слой с различни дизайни, а повърхността е покрита с патентовани антирефлексни и анти-замърсяващи покрития.

Стандартните размери на панелите варират от 62 см. До 1 м., а могат и да се изработват по персонализиран размер до максимум 1,8 или 3,6 метра.

Соларните тухли позволяват и по-смели дизайнерски решения за фасадите.

Стъклото имитира най-различни видове повърхности, типични за външни облицовки. Освен тухлена зидария, има имитации на гранит, порцелан, дърво – а може да се вгради и персонализирана графика.

Solar Brick е подходяща за нови строителни проекти или модернизиране на по-стари конструкции, включително нова облицовка при полагане на допълнителни топлоизолации.

Особено интересно е подобно решение за модернизацията на фасадите на старинни сгради, при които външният вид е част от цялостния облик и трябва да се съхрани, например ако сградата е обект на културното, историческото или архитектурното наследство.

Related Articles

Стартира информационен сайт за въвеждане на еврото у нас

Министерството на финансите стартира информационен сайт, посветен на въвеждането на еврото в България. Целта на електронната страница е да бъде полезен и сигурен източник...

Пловдив е лидер по брой търговски паркове

11 нови Retail зони са открити в България през 2023 г. Търговските паркове продължават динамичното си развитие. Статистиката сочи, че през 2023 г. са открити...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ