15 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Иновативни технологични идеи за устойчива градска мобилност се съревновават в InnoAirChallenge

Хакатон, организиран от Асоциацията за развитие на София и един от мобилните оператори в България, ще се проведе онлайн от 2 до 4 юни, за да насърчи смели технологични решения за бъдещето на транспортните услуги и чистотата на въздуха

Наградният фонд за най-добре представилите се отбори е на обща стойност 18 000 лева.

Хакатонът InnoAirChallenge: Making urban mobility smarter си поставя за цел да предизвика хората с технологични знания и умения да потърсят смели и иновативни решения за бъдещето на градската мобилност. Състезанието ще се проведе в рамките на Европейската зелена седмица. 

В InnoAirChallenge могат да се включат отбори от двама до пет участници, които имат технически умения, визия за бъдещето и креативни идеи. Екипите могат да се регистрират на следния линк до 31 май 2021 г. 

Отличеният на първо място отбор ще получи награда от 10 000 лева, второто място ще донесе награда от 5 000 лева, а третото – 3 000 лева. Ще има и специални награди на участниците, показали визионерски идеи и добра теоретична подготовка.

Сред основните въпроси, на които разработките на екипите трябва да отговорят, са начини за превръщането на градския транспорт в София в по-екологично устойчив и привлекателен за гражданите. Други от темите са интеграцията на градската мобилност и събирането на обратна връзка от гражданите, както и разпространяването на идеи за подобряване качеството на въздуха в градска среда. По време на трите дни на Хакатона отборите ще имат на разположение и ментори от академичната и бизнес общност, които работят по сходни теми.

Сред членовете на журито, които ще оценяват разработените по време на хакатона проекти за приложимост, оригиналност и техническо изпълнение, са: Кристиан Кръстев, заместник-кмет по транспорта, Столична община, Димитър Дилчев, директор, Център за градска мобилност, Светлана Ломева, директор, Асоциация за развитие на София и други.

Събитието се провежда в рамките на проекта INNOAIR, финансиран от европейската инициатива „Иновативни градски дейности“ (Urban Innovative Actions). София е първият български град, който бе избран и стана част от общността на иновативните европейски градове. Програмата UIA на Европейската комисия дава възможност на големите европейски градове да тестват иновативни, креативни, но и рискови решения на градски предизвикателства. INNOAIR прилага експериментално мерки в тематичната област „качеството на въздуха“ и по-специално „иновативни решения за мобилност и зелено придвижване“. 

 

Related Articles

МРРБ попълва състава на Съвета за развитие на Югозападен регион за планиране

Министерството на регионалното развитие и благоустройството стартира процедура за избор на представители на икономическия сектор и юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) за общественополезна...

Нови компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас

Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ