29 C
Пловдив
четвъртък, юни 13, 2024

Иновативен проект за дигитално управление на битовите отпадъци в гр. Мездра

Община Мездра, в партньорство с телекомуникационна компания, започва иновативен проект за внедряване на интелигентна система за дигитално управление на битовите отпадъци, специално разработена за българските общини.

Системата, която вече функционира и събира данни от няколко седмици, ще обхване всички съдове в гр. Мездра и ще следи детайлно количеството смет в тях. Тя предоставя възможност за детайлно отчитане на отпадъците от всеки контейнер, фирма и институция.

Системата за интелигентно сметосъбиране включва три компонента: сензор за измерване на налягането, с който се изчислява колко тежи даден контейнер; комуникационен модул, който изпраща данните в реално време в облачна система, за да се следят и анализират от съответното общинско звено; и поставен върху контейнера идентификатор (RFID таг). Този таг съдържа уникален код, който автоматично разпознава кой е контейнерът и зачислява измереното количество към него и към локацията му.

Събраните до момента данни разкриват места с висока концентрация на отпадъци, което предоставя на Община Мездра ценна информация за оптимизация на графиците и маршрутите на сметосъбиращите машини. Така градът може да реагира бързо и ефективно, като адаптира ресурсите си спрямо актуалните нужди.

„С новата система ще можем да знаем точно колко отпадъци има във всеки един съд. Това ни позволява не само да прогнозираме натрупването на отпадъци, но и да оптимизираме маршрутите на сметосъбиращите автомобили в реално време“, уточни Калин Стойчев, управител на Общинско предприятие „Чистота“.

В следващите месеци гражданите ще бъдат запознати с новата система и начина й на работа. Очаква се пълното внедряване на технологията да приключи до края на следващата година.

Related Articles

Заради авариен ремонт: Променят организацията на движение на Дунав мост

От 11 до 15 юни се променя организацията на движение на Дунав мост при Русе за авариен ремонт на настилката. За изкърпването й поетапно...

Изграждат съвременен младежки център в Пещера

В Пещера започна строителството на Младежки център. Целта е да се създаде модерна и достъпна инфраструктура, отговаряща на нуждите и интересите на младите хора...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ