5 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

инж. Огнян Атанасов, зам.-председател на КИИП: Цената на енергийното обследване е между 1 и 2.50 лв. на кв. м

За паспортизацията на сградите, сроковете и правилата говори инж. Атанасов, зам.- председател на КИИП.

За съществуващи сгради, започнати след 1 септември 1999 г., въведени в експлоатация, може да се състави технически паспорт без извършване на обследване на строежа, счита инж. Атанасов.

Нормалният срок, в който може да се работи спокойно за съставянето на качествен технически паспорт, е между 15 и 30 дни, смята той.

Сумите са различни в хипотезите, когато се прави технически паспорт и има архитектурно заснемане на сградата, когато няма такова заснемане и когато няма енергийно обследване, за да се издаде сертификат за енергийни характеристики. Ако собственикът на сградата може да осигури копие от архитектурния и конструктивен проект от общината, това ще намали цената на техническия паспорт. За еднофамилни и двуфамилни сгради до 250 кв. м. няма да се наложи енергийно обследване и издаване на енергиен сертификат.

За цените и документацията

Пазарната цена на енергийното обследване се движи между 1 и 2.50 лева на квадратен метър, като при големите сгради цената пада. Цената на архитектурното заснемане също варира в зависимост от квадратурата от 1 до 2 лева на квадратен метър. Съставянето на самия технически паспорт, който е комплексен и включва архитект, конструктор, ВиК и специалист по електроинсталациите, експерт по пожарна безопасност, ще струва около 3 лева на квадрат. Така при запазен, наличен архитектурен проект на сградата, изготвянето на техническият паспорт ще излезе около 5 лева на квадратен метър. Ако няма такъв архитектурен проект, цената ще скочи с лев или два, изчислява Огнян Атанасов.

За сроковете и специалистите

При около 14 хиляди инженери и 6 хиляди архитекти не може да се говори за монопол и картел при предстоящото изготвянето на техническите паспорти на сградите, изтъкна Атанасов. Ако обаче възложителите изчакат например до юни 2022 година, няма да се справим, подчерта той по „Хоризонт до обед“.

 

Related Articles

Светило в областта на недвижимото културно наследство с лекция в София

Проф. Йорг Хаспел е част от екипа на „Проект Бузлуджа“ На 29 ноември от 18:15 часа в Регионалния исторически музей - София проф. Йорг Хаспел...

Изграждат интермодален хъб за превоз на стоки

Трите терминала ще бъдат разположени в Пловдив, София и Бургас „Тракия икономическа зона“ със свои партньори от Италия ще изгради мащабен интермодален хъб с три...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ