13 C
Пловдив
сряда, май 22, 2024

Инж. Козарев: Около 600 млн. лв. са нужни в бюджет 2022 г. за индексиране на договорите в строителството

Около 600 милиона лева е необходимо да бъдат заложени в бюджета за 2022 г. за индексиране на договорите в строителството заради чувствителното поскъпване на основните материали. Това стана ясно от интервю за БНР на инж. Благой Козарев, председател на Контролния съвет на Камарата на строителите в България /КСБ/.

„Ако в момента в държавата се изпълняват проекти за 3 млрд. лв. и средната тежест на строителните материали в тях е 50 %, а поскъпването на материалите е между 38 и 40 %, общото индексиране трябва да е около 600 млн. лв.“, каза инж. Козарев.

За съжаление редица инфраструктурни проекти са под риск – както с държавно или общинско, така и с финансиране по оперативните програми. Поскъпването на строителните материали се отразява еднакво и на малки, и на големи обекти. Увеличението на цените между 30 и 40 % е от началото на м.г. и се дължи на нарастването на борсовите стойности на основни материали като стомана, пластмаси, дървен материал и т.н., обясни инж. Козарев. Допълнително поскъпнаха основните енергийни източници.

„Изхождайки от позицията, че говорим за публичен ресурс, който трябва да бъде разходван изключително прозрачно, ние настояваме за въвеждане на специална методика, която да индексира плащанията по нашите договори“, каза инж. Козарев. Предложението на КСБ копира румънския модел, където с постановление на Министерския съвет са дефинирани методиките на индексиране в отделните видове строителство. По искане на МРРБ сме представили методика и се надяваме скоро да предстои среща с Министерството на финансите, за да обсъдим как да продължим нататък, добави инж. Козарев. Като цяло съм оптимист – към момента срещаме пълно разбиране. Общественият интерес е обектите да бъдат завършени, каза председателят на Контролния съвет на КСБ.

 Цялото интервю на инж. Козарев е в приложения линк:

https://bnr.bg/post/101591102/blagoi-kozarev

 

Related Articles

Русе ще има нов парк

Проект за изграждането на нова зелена зона спечели община Русе. Той предвижда изграждането на парк в кв. „Здравец-Изток“ върху общински имот на бул. „Липник“...

200 млн. лв. за саниране на блокове в засегнатите от енергийния преход региони

Близо 200 млн. лв. от управляваната от МРРБ Програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027 г. ще бъдат инвестирани в енергийна ефективност на многофамилни...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ