14 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Инженерна иновация: Готово е първото кръгово кръстовище на дъното на Океана

Работата по първото подводно кръгово кръстовище е завършена под Атлантическия океан, предават световните агенции. То е част от работата по тунел с дължина 11 км, който свързва два от 18-те Фарьорски острова.

Предстои съвсем скоро кръговото кръстовище да бъде пуснато в експлоатация. В най-дълбоката си част тунелът Еустурояр се намира на 189 метра под дъното на океана.

През 2014 г. парламентът на Фарьорските острови одобри планове за изграждане на тунел, свързващ столицата Торсхавн с две площадки на островите Еустурояр – Рунавик и Стендур.

Тунелът ще съкрати разстоянието между Торсхавн, разположен на най-големия и многолюден остров Стреймор, от две села на остров Ейстурояр, от 55 на 17 км.

Времето за пътуване ще бъде съкратено от един час на 16 минути. Освен за движение, то изпълнява функции и на необичайно арт пространство. Вече е украсено с инсталация от местния художник Трондур Патурсън, съобщава „Блиц“.

В процес на изграждане е втори тунел, който ще свързва островите Стреймой и Сандой. Тунелната система е най-големият инфраструктурен проект в историята на Фарьорските острови и се планира да бъде завършен до 2024 година.

Стойността на строителните работи в двата тунела се оценява на 265 милиона долара.

 

Related Articles

Кметове и министри участват в Общото събрание на НСОРБ

На 27 и 28 февруари в София се провежда Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България. То е първото след местните...

Представят възможностите за участие в Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция – България

Възможностите за кандидатстване с проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG VI-A „Гърция – България 2021 – 2027 г.“ ще бъдат представени на информационен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ