8 C
Пловдив
понеделник, април 22, 2024

Инвеститори в жилища и офиси с интерес към индустриални имоти

Бумът на онлайн търговията кара инвеститори в жилищни и офис сгради у нас да се пренасочват към индустриални и складови имоти. По данни на платформата БГСКЛАД тази тенденция е довела миналата година до 2,5 пъти по-голям ръст на строителството на такива площи в сравнение с предходната година. Това се случва на фона на забавянето на темпа в строителството на жилищни и офис сгради, породено от пандемията.

При жилищните имоти има известно пренасищане на предложенията на пазара, а за пазара на офисни площи можем да забравим през следващите две-три години. Това прави складовите и логистични имоти атрактивни за инвеститорите“, коментира пред Investor.bg Милен Добрев, съсобственик на консултантската компания „Балкан Проджект Мениджмънт“. Според него това е особено валидно в условията на развиващата се през последната година онлайн търговия и услугите за доставки в условията на пандемията от COVID-19. Добрев съобщава, без да дава конкретни примери заради правилата за конфиденциалност в договорите, че в края на миналата и началото на тази година са се появили четири проекта за големи складови комплекси, по които компанията му е консултант. Два от проектите се намират около София, третият е във Велико Търново, а четвъртият – в околностите на Варна, като повечето инвеститори са в бизнеса с жилищно строителство.

Симеон Митев, собственик на платформата за индустриални имоти БГСКЛАД, отбелязва, че компанията му също има проекти за проучване и анализ на строителство на складови и индустриални имоти от инвеститори в жилищния сегмент.

Специалистите съветват инвеститорите, които не са професионалисти в сектора, е да възлагат проектите си на консултанти или да направят сами предварителни сериозни предпроектни проучвания, които обикновено не са много евтини, за да са наясно какво ги очаква при реализацията на инвестицията в складов или логистичен имот в даден регион.

Друга препоръка към новите инвеститори в индустриални и складови имоти е да не влизат на пазара с непроверени или подценени имоти.

Related Articles

С научен форум отбелязват Международния ден за опазване на недвижимото културното наследство

Национална научна конференция под наслов „Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история“ ще се проведе на 18 и 19 април в...

Община Видин става част от Националната камара на минералните води

Членството на Община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно общинските съветници на редовна сесия на местния парламент. Кметът Цветан...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ