26 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

Инвестират 6,6 млн. лв. в ремонта на още 7,2 км от пътя Берковица – Монтана

Започва основният ремонт на 7,2 км от пътя Берковица – Монтана, в участъка между село Благово и Монтана, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Проектът се финансира от Европейския съюз по Програмата Интеррег V-A Румъния – България 2014-2020, чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет и е част от проекта „Монтана – Долж: По-добър достъп – по-близки общности“.

Отсечката, която ще се ремонтира, започва на около 2 км след с. Благово, продължава в посока Монтана, преминава по ул. „Диана“ в индустриалната зона на град Монтана и завършва преди пътния възел с обходния път на гр. Монтана и бул. „3-ти март“. Участъкът свързва населените места в община Берковица с областния център Монтана. По нея преминава натовареният трафик от София. С изпълнението на проекта ще се възстановят технико-експлоатационните характеристики на трасето, ще се повиши безопасността на движение и ще се осигури оптимална скорост на движение.

Обновеният участък ще бъде с нова асфалтобетонова настилка и подобрена отводнителна система. Ще се изпълнят укрепителни работи на свлачище в участъка при язовир „Чернила“. Ще се ремонтира мост при 98-ми км над река Огоста и пътен надлез над жп линията Бойчиновци – Монтана – Берковица. Съоръженията ще бъдат с обновена хидроизолация, асфалтобетонова настилка, парапети и тротоари. Рехабилитираният участък ще е с нови ограничителни системи, пътни знаци и хоризонтална маркировка. Предвижда се и монтирането на соларни знаци за измерване на скоростта на движение на превозните средства. Срокът за завършване на обекта е 12 месеца.

По програмата Интеррег V-A Румъния – България 2014-2020 ще се ремонтират още 7,7 км от пътя между Благово и Боровци. През последните 4 години АПИ обнови общо 77 км от второкласния път II-81 Костинброд – Берковица – Монтана. През м. г. по Оперативна програма „Региони в растеж“ завърши ремонтът на 43 км от пътя през „Петрохан“ на територията на Софийска област, а преди това по програма „Транзитни пътища V“ беше ремонтиран участъкът Йончеви ханове – Благово, изграден бе обхода на Берковица и рехабилитирана отсечката от „Петрохан“ от страната на Монтана. С изпълнението на проекта ще бъде обновен целият проход, ще се възстановят технико-експлоатационните характеристики на трасето като се повиши безопасността и се осигури оптимална скорост на движение.

Основният ремонт в участъка между село Благово и Монтана (от км 94+000 до км 101+199.48) ще бъде изпълнен от „ХИДРО – ВОД СТРОЙ“ ДЗЗД, в който участват „ХИДРОСТРОЙ“ АД и „ВДХ“ АД. Стойността на договора е 6 654 083.46 лв. с ДДС. Строителният надзор ще осъществи „Пътинвест-инженеринг“ АД, договорът е за 133 499.18 лв. с ДДС. Авторският надзор ще е на „Рутекс“ ООД. Техният договор е за 3 781 лв.

Общата стойност на проекта е 7 310 357.79 лв. От тях 6 213 804.12 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а 950 273.42 лв. е национално съфинансиране. 146 280.25 лв. е приносът на АПИ. Целта на проекта е развитие на пътната инфраструктура в трансграничния район чрез подобряване на достъпа до трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) в региона.

Related Articles

Безвъзмездно: Предоставиха на НИНКН сграда паметник на културата

НИНКН се връща в сградата на бул. „Княз Ал. Дондуков“ 16. Министърът на културата Кръстю Кръстев я предостави за безвъзмездно ползване от института -...

100 нови електрически велосипеда са на разположение на бургазлии

Община Бургас закупи 100 електрически велосипеда, които могат да бъдат използвани на територията на града. Те са с олекотена алуминиева конструкция, което ги прави...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ