24 C
Пловдив
вторник, юли 23, 2024

Инвестират над 21 млн. евро за развитие на трансграничните региони с Турция и Македония

71 проектни идеи за развитие на трансграничните региони на България с Турция и с Република Северна Македония са подадени в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е управляващ орган на двете финансирани с европейски средства програми. Първите покани за подаване на предложения по териториалните стратегии на програмите бяха обявени на 23 май т.г. Заявените идейни концепции са в областта на туризма и повишаване на конкурентоспособността на местните икономики в пограничните населени места, цифровия и зеления преход. Това са първите проекти, които ще получат финансиране по новите европейски програми, които насърчават трансграничното сътрудничество.

Над 8,1 млн. евро ще получат проектите, които кандидатстват по Програма ИНТЕРРЕГ VІ-А ИПП България – Северна Македония 2021-2027 г. по мярката „Развитие на привлекателен и целогодишен туристически продукт чрез интелигентни решения, осигуряващи универсален достъп и участие“. Подадените проектни идеи предлагат възможности за подобряване на мобилността и свързаността в пограничните региони на България и Северна Македония. Ще се финансират и проекти за брандинг и маркетинг на туристически продукти, повишаване на посещаемостта и засилване на връзките между туризма и природно-културните обекти, както и дейности за намаляване на уязвимостта на услугите в туристическия сектор.

С над 13,4 млн. евро ще бъдат подкрепени проектите, подадени по Програма ИНТЕРРЕГ VІ-А ИПП България – Турция 2021-2027 г. Те предвиждат основно засилване на икономическия растеж чрез повишаване на конкурентоспособността на местната икономика, внедряване на мерки за цифрова и зелена трансформация, повишаване на квалификацията на местните жители за заетост и адаптивност към пазара на труда.

Related Articles

Нова програма за осигуряване на достъпна архитектурна среда в Русе

С решение на Общинския съвет в Русе бе приета новата програма за осигуряване на достъпна архитектурна среда в града за периода 2024-2027 г. Тя...

Реконструират над 3 км водопроводи в Павликени

Община Павликени изпълнява поредния етап от реконструкцията на ВиК мрежата на града с дължина 3020 метра. Обхванати са водопроводни клонове по улиците „Димитър Благоев“,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ