16 C
Пловдив
неделя, февруари 25, 2024

Има победител в конкурса за идеен архитектурен проект за Колодрума в Сливен

13-членн жури, определено да проведе конкурс за изработване на идеен архитектурен проект за „Ревитализация на Колодрума в гр. Сливен“, излъчи победител. Класира на първо място – „Ателие М плюс“ ЕООД. Второ място отреди на „Студио Оливър“ ЕООД, трето място на „Хри100“ ЕООД и четвърто място на „Архитектурно студио Бояна“ ЕООД. В журито участваха архитекти от цялата страна, излъчени от Камарата на архитектите в България.

Основната задача на конкурса е постигане на ефективност, спортна и културна многофункционалност, целогодишно ползване и нова визия на терена на колодрума, отговарящи на съвременните изисквания и потребности на жителите на града.

Наред с решаването на проблемите на съоръжението и осигуряване на нуждите на професионалните клубове, целта е мястото да привлича любители от всички възрасти, да бъде лесно достъпно и да провокира интерес към колоезденето на писта и съвместимите велоспортове. Отвореният план на сградата предразполага към реализирането на целите, като са подсигурени възможности за затваряне на съоръжението с цел контрол на достъпа.

Проектното предложение на „Ателие М плюс“ ЕООД. включва изграждане на нова сграда от югоизточната страна на съществуващата писта. Предвижда се едно основно ниво на кота терен и второ ниво, състоящо се от три отделни обема с различни функции и тераса, покрити от козирки.

Проектът включва разрушаване и възстановяване на малък сектор от пистата с цел обособяване на нов подход към вътрешността на колодрума, който позволява достъп на товарен бус. Предложено е саниране на съществувщата сграда към колодрума и приобщаването й визуално към фасадата на новата сграда. Идеята включва още запазване на съществуващата писта и реновиране на настилката й, реновиране на сегашните трибуни от северозападна страна, изграждане и разширяване на нови трибуни като част от новата сграда от югоизточната страна на пистата. Проектът предвижда също оформяне на площадно пространство със сектори зеленина пред новата сграда и обособяване на обслужващи паркинги на терена на военното поделение.

 

 

Related Articles

Сливен: Приключи ремонтът на три знакови къщи-музеи

Приключиха ремонтните дейности в трите знакови къщи-музеи на Сливен по интегрирания проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в...

Пускат билети за празничната теснолинейка на 3 март

ще пътува от гара Септември до Якоруда и от Якоруда до гара Септември за отбелязване на Националния празник за освобождението на България...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ