12 C
Пловдив
вторник, април 23, 2024

Икономистът Асен Василев: Очаква се спиране на средства по европрограмите за България

„Най-вероятно ще спрат потоците по европрограмите за България, или поне има подготовка за такъв евентуален сценарий”, коментира бившият министър на икономиката в служебния кабинет на Марин Райков – Асен Василев пред bTV.

Според него се очаква стопиране или драстично намаление на евросредствата, с които бюджетът се финансира.

И макар в началото на ковид кризата правителството да уверяваше, че страната ни е стабилна и може да не се стигне до теглена на крупни суми като външни заеми, очевидно ситуацията вече е различна. И точно както на много места по света, управляващите прибягват до тази стъпка. Така той коментира какво стои зад стъпката да изтеглим наведнъж 5 млрд. лева.

Според Василев правителството очаква много тежка икономическа рецесия и се опитва да вземе превантивно дълг, преди да затворят капиталовите пазари, или се очаква спиране на част от потоците, с които бюджетът се попълва.

Изпълнението на бюджета към момента е 48-49% в приходната част, сочи статистиката.

Related Articles

Кв. „Изток“ ще е първият в столицата с изцяло ремонтирани тротоари

Започна строителният сезон в почти всички райони в София. Текат ремонти и възстановителни дейности по голяма част от инфраструктурата. В момента освен обновяване на...

Изложба за историята на храм „Св. Димитър“ и благородното дело на пловдивските Димитровци

Изложба, посветена на храм „Свети Димитър“ може да бъде разгледана от днес в централното фоайе на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Манастирският комплекс...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ