7 C
Пловдив
понеделник, март 4, 2024

Източният сектор на Античния стадион на Филипопол отваря врати за посетители

Източният сектор на Античния стадион на Филипопол, намираща се на Главната улица в Пловдив отваря врати за посетители в Световния ден на туризма – 27 септември. Лентата на най-новата атракция в града под тепетата – археологическите находки на територията на групов паметник на културата „Историческа зона Филипопол-Тримонциум-Пловдив” ще пререже кметът на Пловдив Здравко Димитров

С отварянето на обекта, туристите ще имат възможност да видят всички разкрити части от Римския стадион – на пл. Римски стадион, археологията под „Екселсиор“ и най-новата в Търговски център Star Gallery.

Церемонията о откриването ще се състои в 11 часа пред специално брандираната за целта витрина на най-новия туристически обект.

След прерязване на лентата пловдивските медии ще имат възможност първи да разгледат новата туристическа атракция, като техен гид ще бъде лично археологът-проучвател на обекта Мая Мартинова–Кютова. Ще присъстват също заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кметът на район Централен Георги Стаменов, собствениците на сградата на Търговския център, доц. Елена Кантарева – Дечева – и.д. директор на ОИ “Старинен Пловдив“ и други.

Обектът е включен в пакета за туристически обиколки, който Община Пловдив предлага, а стопанисването му е възложено на ОИ „Старинен Пловдив“.

В деня на откриването – 27 септември, обектът ще работи без заплащане на входен билет през целия ден. От следващия ден, посещението ще става с билет на цена 5 лева.

Припомняме, че в края на февруари бе подписан договор между Община Пловдив и „СС Пропърти“ ООД, с който археологическите находки на територията на групов паметник на културата „Историческа зона Филипопол-Тримонциум-Пловдив” се отварят за пловдивчани и гости на града. В следващите няколко месеца беше извършено освежаване на обекта от ОП „Жилфонд“, закупено бе оборудване и се постави фискално устройство, за да могат да бъдат продавани билети.

Фирма „СС Пропърти“ ООД е инвестирала в реставрацията и консервацията на археологическия обект 2.5 млн. лв. при извършване на ремонта на сградата. Концепцията за изграждане на обекта е авторска разработка на българския екип и е споделена от австрийските инвеститори – собственици: Карл Полцхофер и арх. Рудолф Лайтнер.

Related Articles

Събират идеи за развитие на бившата сграда на БНБ в Пловдив

Община Пловдив обяви конкурс за концепция за развитие на бившата сграда на Българска народна банка – клон Пловдив, съобщи на пресконференция кметът Костадин Димитров....

До 50 млн. лв. държавна помощ за транспортния бранш

Транспортните предприятия ще получат до 50 млн. лв. държавна помощ. Тя е по мярката „Помощ в подкрепа на разходи за стабилизиране на транспортния отрасъл...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ