20 C
Пловдив
четвъртък, юни 20, 2024

Източният сектор на Античния стадион на Филипопол отваря врати за посетители

Източният сектор на Античния стадион на Филипопол, намираща се на Главната улица в Пловдив отваря врати за посетители в Световния ден на туризма – 27 септември. Лентата на най-новата атракция в града под тепетата – археологическите находки на територията на групов паметник на културата „Историческа зона Филипопол-Тримонциум-Пловдив” ще пререже кметът на Пловдив Здравко Димитров

С отварянето на обекта, туристите ще имат възможност да видят всички разкрити части от Римския стадион – на пл. Римски стадион, археологията под „Екселсиор“ и най-новата в Търговски център Star Gallery.

Церемонията о откриването ще се състои в 11 часа пред специално брандираната за целта витрина на най-новия туристически обект.

След прерязване на лентата пловдивските медии ще имат възможност първи да разгледат новата туристическа атракция, като техен гид ще бъде лично археологът-проучвател на обекта Мая Мартинова–Кютова. Ще присъстват също заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кметът на район Централен Георги Стаменов, собствениците на сградата на Търговския център, доц. Елена Кантарева – Дечева – и.д. директор на ОИ “Старинен Пловдив“ и други.

Обектът е включен в пакета за туристически обиколки, който Община Пловдив предлага, а стопанисването му е възложено на ОИ „Старинен Пловдив“.

В деня на откриването – 27 септември, обектът ще работи без заплащане на входен билет през целия ден. От следващия ден, посещението ще става с билет на цена 5 лева.

Припомняме, че в края на февруари бе подписан договор между Община Пловдив и „СС Пропърти“ ООД, с който археологическите находки на територията на групов паметник на културата „Историческа зона Филипопол-Тримонциум-Пловдив” се отварят за пловдивчани и гости на града. В следващите няколко месеца беше извършено освежаване на обекта от ОП „Жилфонд“, закупено бе оборудване и се постави фискално устройство, за да могат да бъдат продавани билети.

Фирма „СС Пропърти“ ООД е инвестирала в реставрацията и консервацията на археологическия обект 2.5 млн. лв. при извършване на ремонта на сградата. Концепцията за изграждане на обекта е авторска разработка на българския екип и е споделена от австрийските инвеститори – собственици: Карл Полцхофер и арх. Рудолф Лайтнер.

Related Articles

УАСГ с готовност за разкриване на филиал в Бургас

Кметът на Община Бургас Димитър Николов презентира пред ректора на Университета по архитектура, строителство и геодезия /УАСГ/ доц. д-р арх. Гичка Кутова- Каменова и...

Правят индустриален парк на 300 дка в Търговище

Ще е на терени в близост до главния път София-Варна Индустриален парк ще бъде изграден в Търговище по Плана за възстановяване и устойчивост. Градът е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ