25 C
Пловдив
понеделник, юли 15, 2024

Изтича срокът за подаване на декларации от фирмите за такса смет

Изтича срокът за подаване на декларации от фирмите за такса смет, съобщиха от дирекция „Икономика и търговска дейност“ на Столична община.

Над 2700 фирми вече са подали декларации за определяне размера на таксата за битови отпадъци на база на генерирано количество през 2021 г.

Други 1500 юридически лица са подали заявления за допускане на пряко договаряне за услугата по сметосъбиране и сметоизвозване през следващата година. Очаква се още около 3000 фирми да изберат този вид изчисляване на такса смет за притежаваните от тях нежилищни имоти, коментираха от дирекцията. Крайният срок за подаване на декларации или заявления е 30 ноември 2020 г.

За предотвратяване на струпването на граждани офисът на дирекция „Икономика и търговска дейност“ работи с удължено работно време – от 8:00 до 19:00 ч. – в делнични дни и от 9:00 до 17:30 в събота и неделя.

Документи могат да бъдат изпратени и чрез лицензираните пощенски оператори, на адрес София, ул. „Оборище“ 44 – Дирекция „Икономика и търговска дейност“, посочват от общината.

От там припомнят още, че на 30 ноември изтича крайният срок и за плащане на такса смет за 2020 г. за жилищните имоти. След тази дата върху дължимите суми започват да се начисляват лихви. Първите две вноски на такса смет тази година трябваше да се внесат най-късно до 30 юни и 30 септември.

Последният срок за плащане на данък МПС и данък недвижими имоти на гражданите изтече в края на миналия месец. След тази дата върху задълженията вече се начислява съответната лихва по закон.

Местните данъци и такси могат да се платят на каса в някой от всички 21 районни отдела „Общински приходи“, независимо в коя част на София се намира имотът или е регистриран автомобилът. Други опции за издължаване са по банков път или чрез финансови посредници.

 

Related Articles

„Архитектурният дух на Варна“ – четвърто издание на изложбата в галерия „Арт Маркони“

„Архитектурният дух на Варна” е мотото на четвъртото издание на изложбата, която всяка година галерия „Арт Маркони” и художниците, с които работи, посвещава на...

Пясъчни мандали правят тибетски монаси в Бургас

Бургас домакинства през уикенда и днес на поредица от събития, свързани с културата, духовността и традициите на Изтока. В морския град има демонстрации на древното...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ