20 C
Пловдив
неделя, септември 24, 2023

Изработиха ортофотокарта за урбанизираните територии на Благоевград

Иновативна ортофотокарта, изработиха съвместно Община Благоевград и ЮЗУ „Неофит Рилски“. Тя е сред първите от този тип за България. Създадена е чрез модерни технологии за геопространствен анализ и фотограметрично заснемане на урбанизираните територии на Благоевград с безпилотен летателен апарат. Той позволява точност на позиционирането до няколко сантиметра.

В процеса на изработването на ортофокартата са заснети над 6 000 изображения с резолюция от 20 мeгaпиĸceла при средна Grоund Ѕаmрlе Dіѕtаnсе oт 3.24 cм и пpи виcoчинa нa пoлeтa oт 100 мeтpa. Изработената иновативна ортофотокарта позволява комбинирането на растерна и векторна информация и анализ в ГИС среда на динамиката на зелените площи между 2006 г. и датата на заснемането.

Картата подпомага също така и пренасянето на управлението и планирането на мерките по изграждане и поддържане на зелената система на Благоевград, в дигитална среда при осигурен публичен достъп.

Related Articles

Пет музея във Варна вече са достъпни за хората с увреждания

Пет отдела на Регионалния исторически музей във Варна - Етнографският музей, Природонаучният музей, музей „Нова история на Варна“, Музеят на Възраждането и Аладжа манастир,...

След реставрация: Откриват официално Къща „Павлити“ в Стария Пловдив

Общински институт „Старинен Пловдив“ ще открие официално след реставрация една от архитектурните перли на Стария град - Къща „Павлити“. Събитието е утре - 19...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ