24 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Изплатиха над 2 млн. лв. обезщетения за имоти, отчуждени за АМ „Русе – Велико Търново“

2 188 562 лева са изплатени от септември миналата година насам като обезщетения на собственици, чиито имоти са отчуждени за изграждането на автомагистралата между Русе и Велико Търново. Това каза областният управител на Русе Драгомир Драганов при срещата си с кмета на община Ценово д-р Петър Петров. Изплатените средства са по 461 заявления. Близо 83% от общата сума или общо 1 809 648 лв. са дадени на около 370 собственици на парцели в землищата на селата Ценово и Долна Студена. Парите са осигурени от държавния бюджет, като почти ежеседмично комисия от Областната администрация в Русе е извършвала проверки на представените документи за собственост и за наличие на всички условия за изплащане на определеното обезщетение. Останалите 378 914 лева са разпределени между 91 имота в землищата на селата Обретеник, Белцов, Стърмен, Полско Косово, Пейчиново и град Бяла. Драганов посочи, че са създадени всички условия за максимално бърза проверка на подадените заявления и цялата съпътстваща документация, така че да няма забавяне при изплащането на обезщетенията на собствениците на одържавените имоти. И към момента експертите от Областната управа продължават да работят по получените документи на собственици, чиито земи предстоят да бъдат отчуждени за изграждането на автомагистралата в участъците Русе – Бяла и обход на гр. Бяла.

Припомняме, че документи се подават в Центъра за административно обслужване на Областната администрация, намиращ се на пл. „Свобода“ 6 всеки делничен ден от 09.00 до 17.30 часа или по пощата чрез лицензиран пощенски оператор.

В момента се изгражда участъкът от магистралата между Ценово и Пиперково, където се предвижда да има детелина с разклон за Свищов, Белцов, Новград и другите населени места в района. Трасето е с обща дължина 132.84 км и е разделено на три участъка: Русе – Бяла, обход на град Бяла и Бяла – Велико Търново. Автомагистралата ще започва от Русе и ще достига до град Дебелец, където трафикът се разделя в посока прохода „Шипка“ и Прохода на Републиката. Трасето е с автомагистрален габарит с две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може гражданите от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до трасето на аутобана.

Related Articles

Бузлуджа е в топ 10 на най-популярните изоставени места в света

Паметникът на Бузлуджа е едно от най-често сниманите и споделяни в Инстаграм изоставени места в света, сочи класация на компанията Alan Boswell Group, която...

За 17-та година: Фестивалът на пясъчните фигури привлича туристи в Бургас

За 17-та поредна година впечатляващи пясъчни скулптури радват туристите в морския град. Атракцията, запазена марка на Бургас, може да се разгледа до края на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ