26 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

Изложба представя оригинални плакати на Кристо и Жан-Клод в Балчик

Изложба на оригинални плакати на Кристо и Жан-Клод от колекцията на фестивала “Процес – Пространство” откриват в Художествената галерия Балчик.

Експозицията се реализира в памет на Димитър Грозданов – изкуствовед и основател на фестивала “Процес – Пространство” и на Кристо – световноизвестна фигура в съвременното изкуство, които ни напуснаха през 2020 година, отбелязват организаторите.

В далечната 1992 се състои първият фестивал “Процес – Пространство” в Балчик – място, неслучайно избрано за провеждането на международен форум за изкуството на неконвенционалните форми. Тогава Димитър Грозданов кани да участват автори от България и Балканите. Кани и Кристо, но той не идва в Балчик. Вместо това изпраща собственоръчно подписани плакати на свои проекти и реализации, с което да подпомогне инициативата.

През 1993 г. в галерия Балчик плакатите са експонирани като инсталация с типичните за Кристо опаковъчни похвати. Същата година изложбата гостува в София в зала „Средец“. През 1994 г. е представена в Музея за съвременно изкуство в Скопие, а на откриването на изложбата слово произнася Борис Климентиев. През 1996 г. плакатите са експонирани в Националната галерия в Прага. Комисар на изложбата тогава е Елена Панайотова.

Сега имаме възможността да видим оригинални плакати на произведения, някои от които са се превърнали в емблематични за дуото Кристо и Жан-Клод. Експозицията съдържа 10 постера и 4 статии от списание „Изкуство Art in Bulgaria“. В изложбата може да бъде намерена допълнителна информация за проектите и тяхната реализация, която е заета от официалния сайт на Кристо и Жан-Клод.

Експозицията може да бъде видяна до 31 август.

Организатор на събитието е екипът на Фестивал “Процес – Пространство” – Пенка Минчева и Христина Бобокова.

 

 

Related Articles

Обновената антична вила „Армира“ отваря врати за посетители

Дворецът е паметник на културата с национално значение След обновяване по европейски проект, античната вила „Армира“ край Ивайловград, ще отвори врати отново за посетители след...

Безплатно: Събират опасни отпадъци от домакинствата в Асеновград

Кампания за безвъзмездно предаване на опасни отпадъци организира кметството в Асеновград, съобщават от администрацията. Акцията ще се проведе тази събота – 15 юни, от 11...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ