19 C
Пловдив
петък, април 12, 2024

Изложба представя оригинални плакати на Кристо и Жан-Клод в Балчик

Изложба на оригинални плакати на Кристо и Жан-Клод от колекцията на фестивала “Процес – Пространство” откриват в Художествената галерия Балчик.

Експозицията се реализира в памет на Димитър Грозданов – изкуствовед и основател на фестивала “Процес – Пространство” и на Кристо – световноизвестна фигура в съвременното изкуство, които ни напуснаха през 2020 година, отбелязват организаторите.

В далечната 1992 се състои първият фестивал “Процес – Пространство” в Балчик – място, неслучайно избрано за провеждането на международен форум за изкуството на неконвенционалните форми. Тогава Димитър Грозданов кани да участват автори от България и Балканите. Кани и Кристо, но той не идва в Балчик. Вместо това изпраща собственоръчно подписани плакати на свои проекти и реализации, с което да подпомогне инициативата.

През 1993 г. в галерия Балчик плакатите са експонирани като инсталация с типичните за Кристо опаковъчни похвати. Същата година изложбата гостува в София в зала „Средец“. През 1994 г. е представена в Музея за съвременно изкуство в Скопие, а на откриването на изложбата слово произнася Борис Климентиев. През 1996 г. плакатите са експонирани в Националната галерия в Прага. Комисар на изложбата тогава е Елена Панайотова.

Сега имаме възможността да видим оригинални плакати на произведения, някои от които са се превърнали в емблематични за дуото Кристо и Жан-Клод. Експозицията съдържа 10 постера и 4 статии от списание „Изкуство Art in Bulgaria“. В изложбата може да бъде намерена допълнителна информация за проектите и тяхната реализация, която е заета от официалния сайт на Кристо и Жан-Клод.

Експозицията може да бъде видяна до 31 август.

Организатор на събитието е екипът на Фестивал “Процес – Пространство” – Пенка Минчева и Христина Бобокова.

 

 

Related Articles

Безвъзмездно: Предоставиха на НИНКН сграда паметник на културата

НИНКН се връща в сградата на бул. „Княз Ал. Дондуков“ 16. Министърът на културата Кръстю Кръстев я предостави за безвъзмездно ползване от института -...

Избраха изпълнител за доставката на 7 електрически влака

Министерството на транспорта и съобщенията избра изпълнител за доставката на 7 двуетажни електрически влака. Те ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ