17 C
Пловдив
четвъртък, септември 28, 2023

Изложба представя оригинални плакати на Кристо и Жан-Клод в Балчик

Изложба на оригинални плакати на Кристо и Жан-Клод от колекцията на фестивала “Процес – Пространство” откриват в Художествената галерия Балчик.

Експозицията се реализира в памет на Димитър Грозданов – изкуствовед и основател на фестивала “Процес – Пространство” и на Кристо – световноизвестна фигура в съвременното изкуство, които ни напуснаха през 2020 година, отбелязват организаторите.

В далечната 1992 се състои първият фестивал “Процес – Пространство” в Балчик – място, неслучайно избрано за провеждането на международен форум за изкуството на неконвенционалните форми. Тогава Димитър Грозданов кани да участват автори от България и Балканите. Кани и Кристо, но той не идва в Балчик. Вместо това изпраща собственоръчно подписани плакати на свои проекти и реализации, с което да подпомогне инициативата.

През 1993 г. в галерия Балчик плакатите са експонирани като инсталация с типичните за Кристо опаковъчни похвати. Същата година изложбата гостува в София в зала „Средец“. През 1994 г. е представена в Музея за съвременно изкуство в Скопие, а на откриването на изложбата слово произнася Борис Климентиев. През 1996 г. плакатите са експонирани в Националната галерия в Прага. Комисар на изложбата тогава е Елена Панайотова.

Сега имаме възможността да видим оригинални плакати на произведения, някои от които са се превърнали в емблематични за дуото Кристо и Жан-Клод. Експозицията съдържа 10 постера и 4 статии от списание „Изкуство Art in Bulgaria“. В изложбата може да бъде намерена допълнителна информация за проектите и тяхната реализация, която е заета от официалния сайт на Кристо и Жан-Клод.

Експозицията може да бъде видяна до 31 август.

Организатор на събитието е екипът на Фестивал “Процес – Пространство” – Пенка Минчева и Христина Бобокова.

 

 

Related Articles

Столична галерия показва „Дом Мечта“

Артисти откриват пресечната точка между изкуство и дизайн "Домът мечта“ представя съжителството на изкуство и дизайн под един покрив. Експозицията в галерия „КО-ОП“ е от...

Строят изложбена зала към Историческия музей в Свиленград

Нова сграда ще увеличи експозиционната част на Историческия музей в Свиленград. Едноетажната постройка ще е в двора на музея до съществуващата сграда, като ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ