20 C
Пловдив
вторник, май 28, 2024

Изложба представя жените в архитектурната професия на 20 век

Гьоте-институт България и Фондация „Български архитектурен модернизъм“ представят изложбата „Госпожо Архитект,“ посветена на 20 любопитни портрета на жени, които имат своя принос за архитектурата на XX век в два различни контекста.

Преди повече от 100 години жените по света стъпват на територията на едно от най-предизвикателните изкуства – архитектурата. Територия – отчасти прогресивна и революционна, но и до голяма степен – консервативна и ограничена. Преди да навлязат в нея обаче, жените в Европа първо трябва да отвоюват правото си на образование, а после и дипломите си. Но със завършване на висшите училища трудностите за тях съвсем не приключват. Те тепърва трябва да се утвърдят в сфера, изпълнена не само с предразсъдъците на инвеститори и колеги, а и с финансови ограничения и естетически рамки.

Изложбата се състои от две части, които рисуват паралели между българския и германския контекст за първите жени в архитектурата. Съдържанието маркира различни детайли от широкия социален, обществен и политически спектър от живота им. Понякога те са пионерки, вдъхновени от модернизма или социалните движения, друг път – убедени феминистки, а все по-често и успешни предприемачи.

Първата част на изложбата се фокусира върху германската реалност и е плод на труда на Германския архитектурен музей oт Франкфурт на Майн. А втората е съвсем логичното родно допълнение към темата, съставена от Фондация „Български архитектурен модернизъм“ – организация, която през последните години има изключителен принос за популяризирането на добрите архитектурни примери от междувоенния период у нас.

Екипът на изложбата е напълно наясно, че въпросите, които поставят са повече от отговорите, които все още са в процес на обществено преработване и осмисляне. Именно заради това избраха да поставят пунктуационна закачка в заглавието на българската изложба, с която да остане една недостатъчно проучена тема отворена.

Можете да се срещнете с авторите на българската част на изложбата на 4 юли от 18:30 часа на символичното откриване в Градската градина в София (до Читалнята). То ще бъде придружено от архитектурна разходка из центъра на София, водена от Васил Макаринов и Теодор Караколев.

Втората такава инициатива ще се проведе на 9 юли от 10:30 часа с отправна точка на тръгване – Гьоте-институт България, ул. „Будапеща“ 1.

Related Articles

Ще строят спортен център към Медицинския колеж в Пловдив

Обявиха обществена поръчка за изграждането му Спортен център в двора на Медицинския колеж в Пловдив предстои да бъде изграден. Проектът предвижда в него да има...

Шест габровски проекта одобрени за финансиране по ПУДООС

Община Габрово, Центърът за специална образователна подкрепа (ЦСОП), гимназиите „Пенчо Семов“ и „Акад. Иван Гюзелев“, училище „Ран Босилек“ и Детска градина „Мики Маус“ получават...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ