19 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

Изложба показва най-популярните модели софийски трамваи

Големи цветни постери на едни от най-популярните модели трамваи, превърнали се в част от историята на железопътния транспорт в София, могат да бъдат видяни на ул. „Константин Стоилов“ № 13, на метри от пл. „Сточна гара“. Инициативата е на Столичния инспекторат, а в място на импровизираната изложба се превърнаха стари и занемарени дървени рамки, част от оградата на Областния диспансер за белодробни заболявания. Така хората, използващи натоварената ул. „Константин Стоилов“ за придвижване с автомобили или градски транспорт, могат да се запознаят отблизо с визиите, на подредените в хронологичен ред емблематични модели трамваи като „MAN – Siemens“ от 1935 г. – най-стария запазен към момента трамвай и добре известен на столичани с трансформирането си в реставриран атракцион по време на Коледните празници. Интересното е, че „MAN – Siemens“ се движи с ремарке „Кардалев“, което е изцяло българско производство под ръководството на инж. Кардалев, споделят организаторите. Впечатление с изключително иновативните за времето си визии правят моделите „Комсомолец“ от 1959 г. – който е първата българска четиримоторна мотриса, достигаща скорост до 60 км/ч и „Космонавт“ от 1961 г., боядисван на линии в светло и тъмно синьо, наподобяващи крила и представляващ първата българска двусекционна съчленена и шестостна мотриса. От съвременните мотриси са изложени, внесеният от Германия през 1995 г. модел „Дюваг“ за тогавашната нова трамвайна линия със стандартно европейско междурелсие от 1435 мм и модела „Green Cucumber“ от 2017 г. – дарение от гр. Базел, Швейцария с характерна нископодова секция за улеснена достъпност и разпознаваем от софиянци като „Краставичката“.

Новото естетическо оформление на мястото цели не просто естетическото подобрение на съществуващата там ограда, но и символично да отбележи предстоящото през 2021 г. отбелязване на 120 г. от началото на трамвайния транспорт в София. Друга интересна подробност представлява и факта, че само на около 100 м. от там, до 1999 г. е функционирало първото трамвайно депо в столицата – депо „Клокотница“.

За реализирането на инициативата, Столичният инспекторат изказва благодарност на Дариан Георгиев – моделист и Виктор Чаушев от Сдружението „Градски транспорт и инфраструктура“, за споделената подробна информация и снимки за историята на българския трамваен транспорт.

Related Articles

Откриха 4 зарядни станции за електромобили в Свиленград

Свиленград вече разполага с инсталация за производство на електроенергия от възобновяеми източници и четири зарядни станции за електромобили. Съоръженията се намират на паркинга на...

Спортното министерство осигурява средства за ремонт за спортни училища в страната

Министерството на спорта осигури 15,6 милиона лева за ремонт в държавните спортни училища. Те се нуждаят от финансова подкрепа, за да обезпечат нормален учебен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ