Изложба: „Камък в/у камък“ представя каменните мостове в Родопите

0

На 6 юли в Регионален исторически музей – Кърджали в 18.00 часа ще бъде открита изложбата „Камък в/у камък“. Тя е част от проекта „Историческите каменни мостове в Родопите – съвременни методи за представяне и опазване“ на сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти“.

В изложбата ще бъдат представени фотографии от обявения през 2021 г. фотоконкурс „Каменните мостове в Родопите“. В него се включиха 22 участника с общо 58 снимки на 16 различни каменни моста в Родопите.

Изложбата се организира в партньорство с Община Ардино, Исторически музей – гр. Ардино, Регионален исторически музей Кърджали по програма „Културно наследство – съхранение и популяризиране“ на НФ „Култура“.

Традицията

Каменните мостове съществуват от древността и техните конструктивни принципи само се усъвършенстват през вековете. До периода на индустриалната революция те са най-доброто средство за преодоляване на сложни терени и реки. Известни примери на този тип строителство са включени в списъка на световното наследство като носители на материална и нематериална култура от извънредно значение за човешката цивилизация. . Въпреки че принципите на изграждане са близки, различните култури и различният природен контекст водят до създаването на местни строителни традиции, разказват от сдружението.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си