26 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

Изложба за Старинен Несебър може да се види в Софийския университет

Изложба „Старинен Несебър – синергия на нематериално, материално и подводно културно наследство“ може да се разгледа до 7 март в Централното фоайе на Софийския университет.

Тя е финансирана по проект “CultUrEn – културното наследство като фактор за постигане на устойчива градска среда” на фонд „Научни изследвания“ към МОН. Събитието се провежда под патронажа на Министерство на културата, Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО и Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.

Експозицията e посветена на 40-ата годишнина от вписването на „Старинен град Несебър“ в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Подборът на визуалните материали и научните текстове акцентират на многообразието от наследства и културни ценности, носители на памет за различни култури и чиито материални и нематериални следи са интригуващо вписани в историческата градска среда.

Заместник-министърът на културата арх. Чавдар Георгиев припомни, че през септември 2023 г. на годишната конференция на ЮНЕСКО в Саудитска Арабия екипът на Министерството на културата защити предложението си за разширяване на границите на недвижимата културна ценност с части от акваторията в близост до града. Той заяви, че се насочват към визията, върху която трябва да стъпи и Планът за опазване и управление на ценността.

С много усилия на различни институции „Старинен град Несебър“ не влезе в списъка на ЮНЕСКО за градовете в риск. Сега е необходимо да се работи за одобряване и прилагане на Плана за опазване и управление. Експертите от НИНКН са направили актуализация на заданието за изработка на Плана.

Снимки: СУ „Св. Климент Охридски“

Related Articles

Започва безплатното саниране в Свищов

В Свищов сключиха първите 13 договора за безплатно саниране на частни жилищни сгради. Това е под 2% от одобрените на първия етап 756 блока...

Средновековен некропол откриха археолози в зоната на бъдещата автогара в Созопол

Находките може да забавят строителството на обекта Интересни находки откриха археолози при разкопки на терена, на който ще бъде изградена новата автогара в Созопол....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ