16 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Изкърпват пътя през Ришкия проход

През този месец е планирано изкърпване на над 40 хил. кв. м от път II-73 Шумен – Карнобат през Ришкия проход, информираха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Ще бъде подобрено състоянието и на отсечката на територията на община Сунгурларе, преминаваща през селата Прилеп, Лозарево и Вълчин. За осигуряване безопасността на движение до момента са изкърпени над 2 хил. кв. м от пътната настилка.

Второкласният път е с интензивен трафик и програмата на АПИ предвижда основен ремонт на 90 км. От тях 47 км са на територията на област Бургас, а останалите около 43 км са в област Шумен. Целта е трайно подобряване на експлоатационното състояние на отсечката, носимоспособността на пътната конструкция и отводняването. Сега се изработва технически проект за ремонт на пътя. Договорите с проектантите са подписани през октомври и ноември 2022 г. Проектът се разработва в три етапа. Вече са извършени проектантско-проучвателните работи за първия междинен етап. Предстои те да бъдат приети след разглеждането им от Експертен технико-икономически съвет в АПИ, планиран за септември т. г. Предвижда се техническият проект да бъде готов в началото на 2024 г. След изработването му ще бъде проведена екологична процедура и тръжни процедури по ЗОП за избор на изпълнители на строително-монтажните работи и на строителния надзор. Прогнозният срок за започване на основния ремонт на трасето е 2025 г.

За осигуряване безопасността на движение по второкласния път до реализацията на основния ремонт Областно пътно управление – Бургас ще продължи да поддържа отсечката чрез текущи дейности.

Related Articles

Създават виртуална карта на изоставените училища в България

Продължава работата по българския павилион на 18-то биенале за архитектура във Венеция, информират от Камарата на архитектите в България. Като част от програмата на...

Столична галерия показва „Дом Мечта“

Артисти откриват пресечната точка между изкуство и дизайн "Домът мечта“ представя съжителството на изкуство и дизайн под един покрив. Експозицията в галерия „КО-ОП“ е от...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ