14 C
Пловдив
понеделник, април 15, 2024

Изкърпват пътя през Ришкия проход

През този месец е планирано изкърпване на над 40 хил. кв. м от път II-73 Шумен – Карнобат през Ришкия проход, информираха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Ще бъде подобрено състоянието и на отсечката на територията на община Сунгурларе, преминаваща през селата Прилеп, Лозарево и Вълчин. За осигуряване безопасността на движение до момента са изкърпени над 2 хил. кв. м от пътната настилка.

Второкласният път е с интензивен трафик и програмата на АПИ предвижда основен ремонт на 90 км. От тях 47 км са на територията на област Бургас, а останалите около 43 км са в област Шумен. Целта е трайно подобряване на експлоатационното състояние на отсечката, носимоспособността на пътната конструкция и отводняването. Сега се изработва технически проект за ремонт на пътя. Договорите с проектантите са подписани през октомври и ноември 2022 г. Проектът се разработва в три етапа. Вече са извършени проектантско-проучвателните работи за първия междинен етап. Предстои те да бъдат приети след разглеждането им от Експертен технико-икономически съвет в АПИ, планиран за септември т. г. Предвижда се техническият проект да бъде готов в началото на 2024 г. След изработването му ще бъде проведена екологична процедура и тръжни процедури по ЗОП за избор на изпълнители на строително-монтажните работи и на строителния надзор. Прогнозният срок за започване на основния ремонт на трасето е 2025 г.

За осигуряване безопасността на движение по второкласния път до реализацията на основния ремонт Областно пътно управление – Бургас ще продължи да поддържа отсечката чрез текущи дейности.

Related Articles

Започва безплатното саниране в Свищов

В Свищов сключиха първите 13 договора за безплатно саниране на частни жилищни сгради. Това е под 2% от одобрените на първия етап 756 блока...

Изграждат пречиствателна станция в Свиленград

В Свиленград предстои изграждането на пречиствателна станция за питейна вода. На редовно заседание Общинският съвет гласува единодушно предложението на кмета арх. Анастас Карчев да...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ