26 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

Издадоха преведен от немски език „Наръчник по Каменоделство / Оперативно зидарство“

Това е второ подобрено и допълнено издание на оригинала от 1912 година от Лайпциг, Германия

„Наръчник по Каменоделство / Оперативно зидарство“ е издание по повод честването на 100-годишнината на Каменоделското училище в Кунино и възраждане на занаятчийските гилдии в България.

Преводът е направен със съдействието на Зидаро-каменоделски еснаф „Възраждане“ – сдружение, което цели да опази и популяризира зидарските и каменоделските традиции.

Наръчникът показва красотата в каменните строежи, добиването, обработването и нареждането на дялани камъни: корнизи, стенни отвори, фронтони, еркери, балкони, стълбища, сводове, носещи стени и крила, както и каменни мостове.

Изданието с твърда кожена корица съдържа 296 страници увлекателен текст с образователна и практическа насоченост и 667 чертежа и 8 двойни таблици.

В навечерието на годишнината на Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино там тече обновяване и модернизиране на базата.

Related Articles

Обновената антична вила „Армира“ отваря врати за посетители

Дворецът е паметник на културата с национално значение След обновяване по европейски проект, античната вила „Армира“ край Ивайловград, ще отвори врати отново за посетители след...

Българин декорира мост в Гьотеборг като „лего” играчка

Българският художник Христо Гелов, който от години се изявява на европейската арт сцена преобрази мост в Гьотеборг. Декорира го с елементи на лего игра....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ