7 C
Пловдив
събота, март 2, 2024

Издадоха преведен от немски език „Наръчник по Каменоделство / Оперативно зидарство“

Това е второ подобрено и допълнено издание на оригинала от 1912 година от Лайпциг, Германия

„Наръчник по Каменоделство / Оперативно зидарство“ е издание по повод честването на 100-годишнината на Каменоделското училище в Кунино и възраждане на занаятчийските гилдии в България.

Преводът е направен със съдействието на Зидаро-каменоделски еснаф „Възраждане“ – сдружение, което цели да опази и популяризира зидарските и каменоделските традиции.

Наръчникът показва красотата в каменните строежи, добиването, обработването и нареждането на дялани камъни: корнизи, стенни отвори, фронтони, еркери, балкони, стълбища, сводове, носещи стени и крила, както и каменни мостове.

Изданието с твърда кожена корица съдържа 296 страници увлекателен текст с образователна и практическа насоченост и 667 чертежа и 8 двойни таблици.

В навечерието на годишнината на Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино там тече обновяване и модернизиране на базата.

Related Articles

Представят за обществено обсъждане 12 проекта за развитие на Варна

„Варна - град отворен към морето, културен, туристически, образователен и здравен център, с грижа за хората и двигател на устойчивото развитие на Североизточен регион“...

Кметът на Свищов с книга за драматични моменти от историята на града

Описва пораженията от земетресението във Вранча през 1977 и отражението му върху архитектурата и хората Пораженията от опустошителното земетресение във Вранча върху архитектурата и развитието...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ