25 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Издадоха преведен от немски език „Наръчник по Каменоделство / Оперативно зидарство“

Това е второ подобрено и допълнено издание на оригинала от 1912 година от Лайпциг, Германия

„Наръчник по Каменоделство / Оперативно зидарство“ е издание по повод честването на 100-годишнината на Каменоделското училище в Кунино и възраждане на занаятчийските гилдии в България.

Преводът е направен със съдействието на Зидаро-каменоделски еснаф „Възраждане“ – сдружение, което цели да опази и популяризира зидарските и каменоделските традиции.

Наръчникът показва красотата в каменните строежи, добиването, обработването и нареждането на дялани камъни: корнизи, стенни отвори, фронтони, еркери, балкони, стълбища, сводове, носещи стени и крила, както и каменни мостове.

Изданието с твърда кожена корица съдържа 296 страници увлекателен текст с образователна и практическа насоченост и 667 чертежа и 8 двойни таблици.

В навечерието на годишнината на Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино там тече обновяване и модернизиране на базата.

Related Articles

Създават виртуална карта на изоставените училища в България

Продължава работата по българския павилион на 18-то биенале за архитектура във Венеция, информират от Камарата на архитектите в България. Като част от програмата на...

Новите програми за сградно обновяване започват с 9 млн. лв. за БАН

Българската академия на науките ще получи първите над 9 млн. лв. за повишаване на енергийната ефективност на три научни комплекса в София по новите...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ