9 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

Изграждат 40 км велоалея от гара Кочериново до Рилския манастир

40 километра велоалея ще се изгражда от гара Кочериново до Рилския манастир. Тя ще е по маршрута и по старото трасе на съществувалата до 1960 г. теснолинейка до Светата обител, информира БНР. Това е предвидено в плана за интегрирано развитие на община Кочериново 2021-2027 г., който вече е одобрен от местния Общински съвет и е приет от Областния съвет за развитие в Кюстендил.

Планира се велоалеята да започне от устието на р. Рилска и да върви по старото трасе на теснолинейката до Рилския манастир. 600-милиметровата Рилска железница е обслужвала книжно-мукавената фабрика в квартал „Бараково“ през 1920 г. С нея се е транспортирал дървеният материал от планината до завода, но впоследствие се е използвала и за превоз на пътници с влакче.

Теснолинейката се е движела с 10 км/ч., имала е и представителен царски вагон. Само отделни участъци от теснолинейката са оцелели, след като тя е спряна през 1960 г. В квартал „Бараково“ е изграден и музей на Балабановата фабрика и 130 метра от коловоза на някогашната рилска железница.

С изграждането на велоалеята ще се стимулират и обслужващите ресторантьори, хотелиери, паркинги и т.н.

Предвижда се и обособяването на туристически маршрут „По стъпките на Св. Иван Рилски” в обхвата на общините Бобошево, Кочериново и Рила, с включване на с. Скрино, античното селище в с. Пороминово и Стобските пирамиди.

Related Articles

Проект: Полети до Рим и Милано от Летище Пловдив

Възможностите за откриване на директни авиолинии от Пловдив до италианските Рим и Милано обсъдиха на Летище Пловдив. На срещата присъстваха председателят на Конфиндустрия България...

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ