5 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

Изграждат 40 км велоалея от гара Кочериново до Рилския манастир

40 километра велоалея ще се изгражда от гара Кочериново до Рилския манастир. Тя ще е по маршрута и по старото трасе на съществувалата до 1960 г. теснолинейка до Светата обител, информира БНР. Това е предвидено в плана за интегрирано развитие на община Кочериново 2021-2027 г., който вече е одобрен от местния Общински съвет и е приет от Областния съвет за развитие в Кюстендил.

Планира се велоалеята да започне от устието на р. Рилска и да върви по старото трасе на теснолинейката до Рилския манастир. 600-милиметровата Рилска железница е обслужвала книжно-мукавената фабрика в квартал „Бараково“ през 1920 г. С нея се е транспортирал дървеният материал от планината до завода, но впоследствие се е използвала и за превоз на пътници с влакче.

Теснолинейката се е движела с 10 км/ч., имала е и представителен царски вагон. Само отделни участъци от теснолинейката са оцелели, след като тя е спряна през 1960 г. В квартал „Бараково“ е изграден и музей на Балабановата фабрика и 130 метра от коловоза на някогашната рилска железница.

С изграждането на велоалеята ще се стимулират и обслужващите ресторантьори, хотелиери, паркинги и т.н.

Предвижда се и обособяването на туристически маршрут „По стъпките на Св. Иван Рилски” в обхвата на общините Бобошево, Кочериново и Рила, с включване на с. Скрино, античното селище в с. Пороминово и Стобските пирамиди.

Related Articles

Инж. Иван Танев е „Инженер на годината 2023“

Инж. Иван Танев стана "Инженер на годината 2023". Той е главен инженер в "Джи Пи Груп". Председателят на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и...

От 1 декември: Влиза в сила нискоемисионната зона за автомобили в центъра на София

Нискоемисионната зона (НЕЗ) за автомобили в София ще влезе в сила на 1 декември 2023 г. и ще е валидна до 29 февруари 2024...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ