25 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Изграждат фотоволтаичен парк в Сливен, ще пестят ток

В Община Сливен е внесено предложение за изграждането на собствен фотоволтаичен парк за нуждите на администрацията. То влиза като допълнителна точка в дневния ред на сесията на Общинския съвет.

Местният парламент трябва да даде съгласие кметът да подпише предварителни договори за присъединяване към електроразпределителната мрежа на два обекта за производство на ток с „Електроразпределение Юг”. Това е важен етап от реализацията на идеята за изграждане на фотоволтаична електроцентрала за собствени нужди. Чрез нея общината ще намали разходите си за електроенергия, тъй като увеличението на тока на годишна база от един милион достигна близо 3 милиона лева.

Идеята е да се постигне независимост на пазара на електроенергия. Сливен има възможност да осигури част от средствата за изграждането на фотоволтаиците, а за другата част вероятно ще се ползва заем.

В Капиталовата програма за 2022 г. са включени два терена от общо 80 дка общинска земя за изграждането на фотоволтаичния парк.

Related Articles

Ремонтират художествената галерия в Кюстендил

Община Кюстендил, в партньорство със Столична община и Националната художествена академия (НХА), участват в проект за цялостен ремонт на съществуващата база на галерията "Владимир...

Котел: 15-метров портрет на Георги Раковски изрисуваха Nasimo и Sve

15 метров стенопис с лика на Георги Раковски изработиха в Котел стрийт артистите Станислав Трифонов-Nasimo и Светлозар Янков-Sve, съобщиха от общината. Най-големият живописен портрет...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ