16 C
Пловдив
неделя, февруари 25, 2024

Изграждат фотоволтаичен парк в Сливен, ще пестят ток

В Община Сливен е внесено предложение за изграждането на собствен фотоволтаичен парк за нуждите на администрацията. То влиза като допълнителна точка в дневния ред на сесията на Общинския съвет.

Местният парламент трябва да даде съгласие кметът да подпише предварителни договори за присъединяване към електроразпределителната мрежа на два обекта за производство на ток с „Електроразпределение Юг”. Това е важен етап от реализацията на идеята за изграждане на фотоволтаична електроцентрала за собствени нужди. Чрез нея общината ще намали разходите си за електроенергия, тъй като увеличението на тока на годишна база от един милион достигна близо 3 милиона лева.

Идеята е да се постигне независимост на пазара на електроенергия. Сливен има възможност да осигури част от средствата за изграждането на фотоволтаиците, а за другата част вероятно ще се ползва заем.

В Капиталовата програма за 2022 г. са включени два терена от общо 80 дка общинска земя за изграждането на фотоволтаичния парк.

Related Articles

Реставрират Форумите Юг и Изток с пари от проекта „По пътя на Античността“

Финансирането е след одобрена концепция за общ туристически маршрут на Пловдив, Стара Загора и Хисаря Пловдив, Стара Загора и Хисаря ще създадат съвместен мащабен туристически...

Русе – топ дестинация за туристи, Банско – най-посещаван сред зимните курорти

През 2023 г. най-голямо повишение на туристопотока в традиционните градски дестинации отбелязва Русе. Това показват данните на Единната система за туристическа информация. С малко...

Община Троян с 4 нови проекта

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ