11 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

Изграждат фотоволтаичен парк в Сливен, ще пестят ток

В Община Сливен е внесено предложение за изграждането на собствен фотоволтаичен парк за нуждите на администрацията. То влиза като допълнителна точка в дневния ред на сесията на Общинския съвет.

Местният парламент трябва да даде съгласие кметът да подпише предварителни договори за присъединяване към електроразпределителната мрежа на два обекта за производство на ток с „Електроразпределение Юг”. Това е важен етап от реализацията на идеята за изграждане на фотоволтаична електроцентрала за собствени нужди. Чрез нея общината ще намали разходите си за електроенергия, тъй като увеличението на тока на годишна база от един милион достигна близо 3 милиона лева.

Идеята е да се постигне независимост на пазара на електроенергия. Сливен има възможност да осигури част от средствата за изграждането на фотоволтаиците, а за другата част вероятно ще се ползва заем.

В Капиталовата програма за 2022 г. са включени два терена от общо 80 дка общинска земя за изграждането на фотоволтаичния парк.

Related Articles

Умни пътни знаци следят дали шофьорите чатят по време на път

Пилотни версии на умни пътни знаци вече се появиха в реалната пътна мрежа, предаде Нова телевизия. Те са със специално проектиран софтуер и използват...

В Добрич стартира конкурс за проект на междублокови пространства

„Заедно можем“ е мотото на конкурса на община Добрич за проект на муждублоково пространство. Администрацията предлага на гражданите да кандидатстват със свой проект за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ