20 C
Пловдив
четвъртък, юни 20, 2024

Изграждат фотоволтаичен парк в Сливен, ще пестят ток

В Община Сливен е внесено предложение за изграждането на собствен фотоволтаичен парк за нуждите на администрацията. То влиза като допълнителна точка в дневния ред на сесията на Общинския съвет.

Местният парламент трябва да даде съгласие кметът да подпише предварителни договори за присъединяване към електроразпределителната мрежа на два обекта за производство на ток с „Електроразпределение Юг”. Това е важен етап от реализацията на идеята за изграждане на фотоволтаична електроцентрала за собствени нужди. Чрез нея общината ще намали разходите си за електроенергия, тъй като увеличението на тока на годишна база от един милион достигна близо 3 милиона лева.

Идеята е да се постигне независимост на пазара на електроенергия. Сливен има възможност да осигури част от средствата за изграждането на фотоволтаиците, а за другата част вероятно ще се ползва заем.

В Капиталовата програма за 2022 г. са включени два терена от общо 80 дка общинска земя за изграждането на фотоволтаичния парк.

Related Articles

Пак нови разписания и маршрути на влакове заради ремонта на гара София

От понеделник - 17 юни, влизат в сила промени в разписанията и маршрутите на някои влакове, други няма да се движат, но пътниците ще...

С над 1 млн. лева: Община Хисаря модернизира Дома за възрастни в Старосел

Община Хисаря започва реализацията на проект по ОП „Национален план за възстановяване и устойчивост“, Компонент „Социално включване“, програма за модернизиране на дългосрочната грижа. Ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ