Изграждат рафтинг център и велописти в лесопарка в Симитли

0

Проектът е за 1 415 000 евро и ще се изпълнява с 3 гръцки общини и Агенцията за развитие в Серес

Николай АНТОНОВ

Рафтинг център с лодки и екипировка, велописти и колела за планинско колоездене – това ще има още в лесопарка в град Симитли. Придобивките са в резултат на изпълнението на европроект, който се осъществява от общината и е финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция – България за периода 2014-2020 г. С проект „Ривър +” община Симитли продължава развитието на екстремните спортове. По проекта общината ще изгради необходимата база и ще осигури оборудване за рафтинг спускания по речните бързеи на Струма и велокрос в парка с маршрути и оборудване за планинско колоездене.

Проектът за 1 415 000 евро община Симитли ще изпълнява в партньорство с община Струмяни, гръцките общини Ираклиа, Синтики, Емануил Папа и Агенцията за развитие в Серес. В Симитли средствата ще се инвестират на територията на лесопарка в града. Предвидено е изграждането на информационен център за възможностите за спорт и адреналин, с маршрути и трасета, инвентар и оборудване за екстремни спортове и писта за велокрос.

19-simitli.

Последната е проектирана в началото на лесопарка и е съобразена с денивелацията на терена, уточниха от общината. В парка, почти към речния бряг на Струма, ще бъдат разположени инфоцентърът, павилионите за лодките и греблата за рафтинг и гаражът за колела.

Инфоцентърът ще бъде на главната алея. Там ще има и мултимедия с карти за рафтинг трасетата по река Струма в Кресненското дефиле и маршрутите за планинско колоездене. Рафтинг центърът ще разполага с четири лодки, 8- и 10-местни, с необходимата екипировка за спускания. Павилионът за колоездачи ще предлага 14 колела за планинско катерене и за пистата за колокрос, плюс екипировка за колоездачите. Пистата ще е дълга 190 м, като трасето ще ползва естествения терен на лесопарка. В допълнение са предвидени и различни препятствия.

Лесопаркът вече е благоустроен с алеи, места за отдих и спорт и различни атракционни съоръжения за най-малките и подрастващите, припомниха от община Симитли. Изпълнението на „Ривър +” надгражда и допълва дейностите за спорт и рекреация на жителите и гостите на града. Проектът е в абсолютен синхрон с политиката на местната власт за пълноценно използване на природните дадености и забележителности за развитие на Симитли като дестинация за туризъм, спорт, атракциони, заявиха още от общинската управа.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си