29 C
Пловдив
четвъртък, юни 13, 2024

Изграждат преносен газопровод от Дупница до Перник

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник с дължина около 53 километра, съобщават от „Булгартрансгаз“.

Ще се реализира вертикален газов коридор чрез изграждане и въвеждане в експлоатация на нови обекти за разширение на газопреносната инфраструктура. Проектът цели да се повиши капацитетът за пренос на природен газ в точките за междусистемно свързване Кулата/Сидирокастро в посока от Гърция към България.

Обществената поръчка се провежда в изпълнение на решението на Народното събрание от 14 март във връзка с инициативата на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова за вертикален коридор. Заданието за преносен газопровод от станцията Пиперево, откъдето преминава магистралният газопровод България-Северна Македония, до Перник е за 100 млн. лева.

За изпълнител е предложено “Негру вода Кардам 2024”, обединение от две чуждестранни и една българска компания, негови членове са американско, румънско и българско дружество.

Преносният газопровод от Пиперево до Перник ще бъде реализиран на три етапа. Те ще бъдат изпълнявани едновременно като отново ще се строи нова тръба, станция за очистване на газопровода „Пиперево 2“ и АГРС „Радомир“.

Проектът включва изграждане на газопровод с високо налягане с диаметър DN 500 и дължина около 53 км, АГРС „Радомир“ и газопроводно отклонение към него, както и съпътстващите го технологични съоръжения.

Related Articles

Община Асеновград минава на екологичен транспорт

Община Асеновград сключи договор с фирмата изпълнител за доставка на електробуси. Финансирането е осигурено по процедура „Екологосъобразна мобилност“ на Националния план за възстановяване и...

Как се произвежда енергия в дома показват на Празник на слънцето в кв. „Факултета“

Как всеки може да произвежда енергия в дома си показват на Празник на слънцето в софийския квартал „Факултета“. Фотоволтаичните системи за балкони и фасади...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ