19 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

Изграждат още велоалеи по ключови столични булеварди

Столична община предвижда изграждане на велоалея по продължението на бул. „Тодор Каблешков“ до бул. „Черни връх“ и по ул. „Филип Кутев“ до бул. „Симеоновско шосе“. В момента е в ход процедура за избор на изпълнител, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

Междувременно тече строителството на велоалеята по бул. „Самоковско шосе“ с дължина 2,2 км. Велотрасето се изпълнява с асфалтова настилка, поетапно се изгражда и осветление. Към момента са изпълнени около 1,5 км от участъка. Трасето е отделено с бордюри, положена е маркировка, осигурява се достъпна среда. Изгражда се ново осветление, където липсва. Предстои да се поставят нови шахти от полимербетон. Трасето е съобразено със съществуващите дървета. Предстои изграждането на участък между завод „Мелексис“ и ул. „Георги Белов“ и ще бъде направена връзка със съществуващата велоалея на бул. „Копенхаген“.

Изгражда се и асфалтова велоалея по бул. „Ботевградско шосе“ от ул. „Летоструй“ до ул. „Витиня“ с дължината около 1.100 км.

Двете велоалеи по бул. „Самоковско шосе“ и бул. „Ботевградско шосе“се изпълняват по програма за изграждане на ключова за града инфраструктура, финансирана от бюджета на Столична община чрез заем от Европейската инвестиционна банка. Целта на проектите е осигуряване на алтернативни възможности за придвижване и намаляване на вредните емисии във въздуха.

Related Articles

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...

Нова наредба в Казанлък определя облика на градските пространства

Обществено обсъждане на новата Наредба за специфични изисквания към облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли на територията на община Казанлък се състоя...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ