18 C
Пловдив
вторник, септември 26, 2023

Изграждат още велоалеи по ключови столични булеварди

Столична община предвижда изграждане на велоалея по продължението на бул. „Тодор Каблешков“ до бул. „Черни връх“ и по ул. „Филип Кутев“ до бул. „Симеоновско шосе“. В момента е в ход процедура за избор на изпълнител, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

Междувременно тече строителството на велоалеята по бул. „Самоковско шосе“ с дължина 2,2 км. Велотрасето се изпълнява с асфалтова настилка, поетапно се изгражда и осветление. Към момента са изпълнени около 1,5 км от участъка. Трасето е отделено с бордюри, положена е маркировка, осигурява се достъпна среда. Изгражда се ново осветление, където липсва. Предстои да се поставят нови шахти от полимербетон. Трасето е съобразено със съществуващите дървета. Предстои изграждането на участък между завод „Мелексис“ и ул. „Георги Белов“ и ще бъде направена връзка със съществуващата велоалея на бул. „Копенхаген“.

Изгражда се и асфалтова велоалея по бул. „Ботевградско шосе“ от ул. „Летоструй“ до ул. „Витиня“ с дължината около 1.100 км.

Двете велоалеи по бул. „Самоковско шосе“ и бул. „Ботевградско шосе“се изпълняват по програма за изграждане на ключова за града инфраструктура, финансирана от бюджета на Столична община чрез заем от Европейската инвестиционна банка. Целта на проектите е осигуряване на алтернативни възможности за придвижване и намаляване на вредните емисии във въздуха.

Related Articles

Община Тунджа реализира хибриден ВЕИ проект

В община Тунджа започна изграждането на фотоволтаичен парк „Тенево Солар“, първи етап от хибридния ВЕИ комплекс „Тенево“. Той ще включва също и вятърни турбини...

След ремонт: Превръщат обсерваторията на Благоевград в туристически център

Започва мащабен ремонт и трансформация на обсерваторията в Благоевград, информират от администрацията в града. Сградата ще стане дом на нова туристическа атракция - дигитален...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ