13 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

Изграждат нови социални жилища в Шумен

Започна изпълнението на проекта за строителство на нови социални жилища в шуменския квартал „Тракия“. Многофамилната жилищна сграда ще бъде изградена с европейски средства по Оперативната програма „Региони в растеж“ за близо 3 милиона лева.

С изграждането на новите социални жилища ще бъде обновен и увеличен жилищният фонд на общината, от който да се ползват повече хора. Всяка година при нас се получават заявления за общински жилища и за нас е важно да отговорим на нуждите на повече хора. В новите жилища ще бъдат настанени 100 души. Апартаментите ще бъдат оборудвани и обзаведени с всичко необходимо, за да се осигурят нормални условия за живот – мебели и техника,“ обясни кметът Христов. Той припомни, че кв. „Тракия“ бе включен и в предходните два етапа на ОП „Региони в растеж“, като с европейски средства са благоустроени и обновени 11 улици в квартала с нови тротоари, бордюри и енергоспестяващо осветление, изцяло е реновирана сградата на СУ „Васил Левски“, а сега с реализацията на проекта за социални жилища ще се облагороди и незастроеният терен между улица „Одрин“, ул. „Н. Вапцаров“ и ЦНСТ 2 в квартала.

Директорът на дирекция „Устройство на територията“ в общинската администрация Валентина Йорданова представи дейностите по изграждането на обекта. „Блокът ще се състои от две еднакви 5-етажни секции и ще включва 51 жилища, като единият апартамент от тях ще е за хора с увреждания. На всеки от етажите в двете секции на сградата ще се разположат по 5 апартамента от по 50 до 56 квадрата всеки“, уточни Йорданова. Предвидено е да се направи паркинг до жилищния блок с 40 паркоместа, като 3 от тях ще са предназначени за хора с увреждания. Още 11 места за паркиране ще се обособят в съседен на сградата терен. Ще бъде изградена и детска площадка.

Общата стойност на проекта е 2 910 238,55 лв. От тях безвъзмездната финансова помощ е в размер на 2 867 499,60 лв., а Община Шумен съфинансира изграждането на социалните жилища с 42 738,95 лв. Срокът за изпълнение на дейностите по проекта е 24 месеца. Изпълнител на строително-монтажните дейности е фирма „ЖСП Стил“.

Related Articles

Котел: 15-метров портрет на Георги Раковски изрисуваха Nasimo и Sve

15 метров стенопис с лика на Георги Раковски изработиха в Котел стрийт артистите Станислав Трифонов-Nasimo и Светлозар Янков-Sve, съобщиха от общината. Най-големият живописен портрет...

Атрактивни пейки показват забележителностите и туристическите обекти в Симитли

Красиви пейки разказват за природните забележителности и туристическите обекти в община Симитли. Те са с атрактивна форма на книга и са разположени на различни...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ