11 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

Изграждат „Къща на децата“ в столичния район Възраждане

Фондация „Асоциация за развитие на София” става партньор в изграждането на „Къща на децата“ съвместно със Сдружение „Национална мрежа за децата“. СОС е дал съгласие Фондацията да кандидатства със съвместен проект за строителство и оборудване по ОПРР или Националния план за възстановяване и устойчивост за изграждане на Къщата. Одобрен е и разход от бюджета на Столична община на стойност 62 751 лв. в полза на Фондацията, с който да се покрие таксата за издаването на визата за проектиране и разрешението за строеж от миналата година. Разработен е технически и работен архитектурен проект.

През 2016г. Сдружение „Национална мрежа на децата“ започна развитието на проекта „Къща на децата“ на територията на Столична община, като купи парцел от 825 кв. м на ул. „Софроний Врачански“ 44, а Фондация „Велукс“ и Фондация „ОАК“ финансираха неговото закупуване. РЗП и сутеренът са 4 482 кв.м.

„Къщата на децата“ ще е обучителен център, който ще се управлява като социално предприятие и в него ще работят деца и млади хора, които излизат от грижа, а това са домове за деца, приемни семейства или деца в трудно положение. Целта е обектът да предоставя подкрепа и да дава възможност на уязвими групи деца и млади хора, които да бъдат наети и да получат професионални умения и образование.

Издадена е виза за проектиране и през 2019г. завърши финалният етап от конкурса за идеен архитектурен проект за „Къща на децата“. Състезанието спечелиха арх. Андрей Андреев и арх. Петя Николова от Another studio. Основното изискване към участниците в конкурса беше Къщата да съчетава модерна визия с функционалност и висока енергийна ефективност. Тя ще бъде на 5 етажа, като ще бъде съобразена с всички изисквания, свързани с мобилността и достъпността.

Проектът на Another studio спечели журито със своята спокойна съвременна визия, която хармонично се вписва в средата. Предвиждат се зали за срещи и обучения, малка библиотека, кафетерия, малък хостел и хотелско наставяните за деца и възрастни, идващи от страната. В Къщата ще има вътрешни и външни пространства за спорт и интерактивни дейности, зимна градина и игрище на покривния етаж.

В сградата се предвижда използване на естествени материали с минимални вредни емисии и нисък енергиен отпечатък – външни тухлени стени с интегрирана топлоизолация, минерални и варови мазилки, дърво в интериора. Проектът предвижда висока енергийна ефективност и фотоволтаични панели. Функционалното разпределение на етажите позволява естествена вентилация и допринася за икономичната климатизация.

„Къща на децата“ е включена в единствената по рода си луксозна „Енциклопедия България“ в категорията „Социална политика“.

Related Articles

Започва „Форум за културно наследство: управление и интерпретация“

„Форум за културно наследство: управление и интерпретация” се провежда на 30 ноември и 1 декември 2023 г. в зала „Славейков” на Френския институт в...

Светило в областта на недвижимото културно наследство с лекция в София

Проф. Йорг Хаспел е част от екипа на „Проект Бузлуджа“ На 29 ноември от 18:15 часа в Регионалния исторически музей - София проф. Йорг Хаспел...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ