28 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Изграждат инфраструктура и етнографски музей в село край София

Продължава облагородяването на софийското село Мирково, което става все по-привлекателно за заселване поради близостта си до столицата и комфорта, който предлага. В селото няма неасфалтирана улица, реновирана е основно и сградата на основното училище.

В Мирково предстои да се направи и Етнографски музей, като за целта вече сградата е закупена.

Към момента в селото има Етнографски център на открито, изграден по проект „Подкрепа за развитие на интегриран селски туризъм“. Той се намира в местността „Бърдо“, където по традиция се празнува празникът на общината. Туристическият комплекс разполага с покрита сцена и прилежащ площад с каменна настилка, покрити навеси с места за сядане, покрито огнище – барбекю, перголи с пейки, беседки, съоръжения за игра и временни експозиции, информационна табела, каменен алпинеум. Предвижда се да бъде направена и настилка от дървени трупи по панорамната пътека – пейзажно пресичаща терена.

В бъдещия постоянен Етнографски комплекс и музей ще се оформят две зали – едната ще представя бита на региона, а другата ще е Музей на медните инструменти.

 

Related Articles

Приключи ремонтът на Планетариума в Смолян

Ремонтните дейности на Планетариума в Смолян приключиха, съобщиха от пресцентъра на общината. В следващите дни ще поискаме приемателна комисия на база, на която сградата...

Котел: 15-метров портрет на Георги Раковски изрисуваха Nasimo и Sve

15 метров стенопис с лика на Георги Раковски изработиха в Котел стрийт артистите Станислав Трифонов-Nasimo и Светлозар Янков-Sve, съобщиха от общината. Най-големият живописен портрет...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ