26 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

Изграждат инфраструктура и етнографски музей в село край София

Продължава облагородяването на софийското село Мирково, което става все по-привлекателно за заселване поради близостта си до столицата и комфорта, който предлага. В селото няма неасфалтирана улица, реновирана е основно и сградата на основното училище.

В Мирково предстои да се направи и Етнографски музей, като за целта вече сградата е закупена.

Към момента в селото има Етнографски център на открито, изграден по проект „Подкрепа за развитие на интегриран селски туризъм“. Той се намира в местността „Бърдо“, където по традиция се празнува празникът на общината. Туристическият комплекс разполага с покрита сцена и прилежащ площад с каменна настилка, покрити навеси с места за сядане, покрито огнище – барбекю, перголи с пейки, беседки, съоръжения за игра и временни експозиции, информационна табела, каменен алпинеум. Предвижда се да бъде направена и настилка от дървени трупи по панорамната пътека – пейзажно пресичаща терена.

В бъдещия постоянен Етнографски комплекс и музей ще се оформят две зали – едната ще представя бита на региона, а другата ще е Музей на медните инструменти.

 

Related Articles

Варна: Предстои ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни

Предстои основен ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“ във Варна, информират от администрацията. Проектът ще се финансира с европейски средства...

Археологически комплекс „Долината на тракийските царе“ посреща туристи

Представя по иновативен начин тракийската култура и изкуство Археологическият комплекс „Долината на тракийските царе“ се намира в град Шипка, а в непосредствена близост до него...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ