28 C
Пловдив
понеделник, септември 25, 2023

Изграждат изкуствен остров във Варненското езеро

Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ възлага проект за изграждане на екологичен изкуствен остров в акваторията на Варненското езеро. Сумата, предназначена за проучване и изготвяне на инвестиционно предложение, изготвяне на Оценка на въздействието на околната среда и разработване на подробен технически проект, е 220 хиляди лева без ДДС. Предвидено е островът да се изгради в плитководната зона на езерото и да не създава неудобства за използване на плавателния път при маневрите за влизане и излизане в акваториите на близките пристанища.

В документацията на поръчката се посочва, че целта на проекта е да се намери решение за депониране на драгажни маси в съчетание с методи за опазване на природата – създаване на гнездови и хранителни местообитания на редки и защитени водолюбиви видове птици и водни организми.

По бреговете на езерото са пристанищните терминали „ТЕЦ – Езерово”, „Леспорт”, „Петрол”, „Одесос ПБМ – Варна”, „Терем“ и др. Връзката между тях и с Черно море се осъществява чрез Канал № 1.

Дейностите са финансово обезпечени по проект „LIFE for Lake Varna“. Общата му стойност е 1 852 060 евро. Бюджетът на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ е 1 499 752 евро, а на партньора му – Българско дружество за защита на птиците, 352 308 евро.

Островът ще е първият от общо 10, заложени в Общия устройствен план на Община Варна, за да се увеличат зелените зони край града и да се компенсират унищожени в миналото местообитания на птиците.

 

Related Articles

Приключва строежът на анаеробната инсталация за преработка на отпадъци в Бургас

Изграждането на анаеробната инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци в Бургас е на финален етап. Това съобщи кметът Димитър Николов, който провери...

Велико Търново: Нова организация на движението в Деня на независимостта

Във връзка с честването на 115 години от обявяване на Независимостта на България и свързаните с празника културни и обществени събития във Велико Търново...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ