1 C
Пловдив
неделя, декември 10, 2023

Изграждат високата нова част на Рейдовата кула във Варна до края на 2023г.

Сградата е координационен център за морско и авиационно търсене и спасяване

Ремонтът на Рейдовата кула във Варна в района на Морска гара и Яхтклуб „Кап. Георги Георгиев“ трябва да бъде завършен до края на следващата година, информира за Радио Варна контраадмирал Румен Николов, директор на главна дирекция Аварийно-спасителна дейност към „Морска администрация“. Стойността на реконструкцията според първоначалните параметри е 2.5 млн. лв. без ДДС, но предвид инфлацията и промяната в икономическата обстановка, цената вероятно ще бъде коригирана, каза Николов.

Има изготвен нов проект за сградата. Той е на „АТИ – АПЕКС 2020“ ДЗЗД. Предстои да бъдат приключени съгласувателните процедури с МРРБ, след което да се издаде и разрешителното за строителната площадка.

Предвижда се разрушаване на сегашната висока част на кулата почти до кота 0, след което ще бъде изградена нова с аналогични параметри – с височина около 20 метра. Новата кула ще е на 5 нива, с всички съвременни технологични изисквания и материали. Предвиден и е асансьор за достъп на хора с увреждания. В ниската, по-широка част на сградата, е предвиден само ремонт. В рамките на реконструкцията е предвидено и укрепване на фундамента въз основа на геодезическите проучвания, които са направени с вземането на ядкови проби на няколко места за проверка на стабилността.

След ремонта на целия обект там ще бъде разположен новият Съвместния координационен център за морско и авиационно търсене и спасяване. Той ще работи в реално време с данни от всички институции и служби, а наблюдението и контролът обхващат целият български морски участък.

ИСТОРИЯТА

Настоящата сграда на Рейдовата кула е построена през 60-те години на миналия век. Единственият ѝ „козметичен“ ремонт е извършен през 1999 г., след инцидента с корейски кораб, който се удря в нея. Въпреки лансираните няколко идеи и проекти за обновяване в годините след това, такъв не е направен. Самата кула не се ползва от години по предназначение. Последното ѝ конструктивно обследване е от 2020 г.

За да стане възможно премахването на съществуващото високо тяло на Рейдовата кула на пристанищен терминал Варна-изток заради лошото й конструктивно състояние, на 30 ноември правителството одобри промяна на статута на имота от публична държавна в частна държавна собственост.

Related Articles

София: Завърши етап от реконструкцията на Централни хали

Емблематичните за София Централни хали ще отворят врати през пролетта на 2024 г., информират от чуждестранната верига, която придоби сградата и започна нейната реконструкция...

В Сандански изграждат Младежки център с пари от План за възстановяване и устойчивост

Младежки център със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост ще се изгражда в Сандански, информират от Общината. Той ще е в пустееща...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ