14 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Изграждане на пътя до граничен пункт „Клепало“- приоритет за АПИ

Приоритетно за агенция „Пътна инфраструктура“ е доизграждането на новото трасе до бъдещия граничен пункт „Клепало“, информират от там. Целта е отсечката, която започва от отбивката за с. Колибите до бъдещия ГКПП, да бъде готова до края на 2023 г.

Разработва се проект за ремонт и доизграждане на път III-1008 Струмяни – ГКПП „Клепало“. Проектирането се извършва за два участъка. За участък 1 – от км 0+000 (край с. Струмяни) до км 0+650 (преди пътния възел на автомагистрала „Струма“), се разработва технически проект за основен ремонт на настоящия път. За участък 2 – от 22-ри км (преди отклонението за с. Колибите) до бъдещия ГКПП „Клепало“, се разработва идеен и технически проект за липсващото трасе, което ще е с дължина около 10 км.

Предоставените в АПИ от проектанта разработки за двата участъка са приети на първи етап, информират от агенцията.

За участък 2 са предложени два варианта за развитие на новото трасе до ГКПП „Клепало“. Те преминават през защитена зона по НАТУРА 2000 – „Кресна – Илинденци“, определена по „Директива за местообитанията“ за опазване на природни местообитания и на дивата флора и фауна. И двата варианта в различна степен засягат защитената зона, но трасето е проектирано така, че да носи минимални щети, уточняват от АПИ.

В тази връзка агенцията е поискала от МОСВ да посочи необходимите действия, които трябва да предприеме съобразно разпоредбите на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие. След провеждане на изискващите се екологични процедури и избор на вариант за развитие на липсващия участък, ще може да се изготви техническият проект и проектът на парцеларен план по одобреното трасе.

Така към трите действащи пункта за връзка с Република Северна Македония – ГКПП „Гюешево“, ГКПП „Логодаж“ и ГКПП „Златарево“ ще се осигури още една пътна връзка.

Related Articles

Лом инвестира 30 млн. лв. в инфраструктурни обекти

30 млн. лв. инвестира община Лом в инфраструктурни обекти през следващите 2 години. Финансирането се осигурява от държавния бюджет за изпълнението на четири важни...

Ремонтират спирки в столичния район „Студентски“

До 1 март трябва да приключи ремонтът на спирките на градския транспорт в столичния район „Студентски“. Дейностите са част от договора за поддръжка на...

Община Троян с 4 нови проекта

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ