16 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Избират строител и консултант на Интермодален терминал – Русе

Инвестицията ще бъде на стойност 53 млн. лв.

В рамките на месец ще бъде открита процедурата за избор на строител и консултант на Интермодален терминал – Русе, инвестицията ще бъде на стойност 53 милиона лева. Това обяви генералния директор на Държавно Предприятие „Национална компания железопътна инфраструктура“ инж. Златин Крумов на проведената по-рано през деня работна среща относно възобновяването на проекта за градска железница в Русе. Изготвен е работния план и е издадено разрешение за строеж на спирка „Университета“. До две седмици се очаква да бъде обявена обществената поръчка за строителството ѝ. Финансирането е осигурено от Плана за възстановяване и устойчивост.

ГРАДСКА ЖЕЛЕЗНИЦА

Проектът за Градска железница в Русе се коментира в публичното пространство от години, но преди месец инициативата на Сдружението на бившите областни управители получи подкрепата и на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев.

„С инвестициите в Градска железница и в спирки, които да отговарят на стандартите за европейска мобилност, Русе може да стане част от един обещаващ конгломерат Букурещ-Варна-Русе и Горна Оряховица. Въпросът не е дали да го правим, а как да го направим най-добре и най-бързо.“ – заяви министъра и обяви, че проектът има огромен потенциал и също така е приоритетен за Министерството на транспорта и съобщенията.

Проектът за логистичен терминал в Индустриална зона вече е готов, а част от вагонния парк за градски влакове, който е в Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде предвиден за Русе.

Заместник областният управител Людмил Христов представи презентация, в която подробно бяха описани прединвестиционните проучвания за изграждане на железница, свързваща централната градска част с района на Източна и Западна промишлени зони, Безмитна зона и Индустриален парк в гр.Русе, гр.Мартен и други населени места. Железницата ще бъде изградена на шест етапа като първият ще свързва Русе с Мартен през КТМ, а финалната точка на шестия етап е летището в Отопени, Букурещ. „Освен, че ще облекчи значително трафика в града и ще улесни работещите в този периметър осъществяването на проекта е в пълен унисон със ангажимента на Европейския съюз към климатична неутралност до 2050 година. Едно от основните му преимущества е фактът, че ще бъде използвана вече съществуващата инфраструктура, която ще бъде изцяло реабилитирана, и ще остане само около километър железопътна линия за изграждане“, коментира зам.- областният управител Людмил Христов.

Related Articles

Приключва строежът на анаеробната инсталация за преработка на отпадъци в Бургас

Изграждането на анаеробната инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци в Бургас е на финален етап. Това съобщи кметът Димитър Николов, който провери...

Старт: Първа копка на спортни зали за 7 млн. лева в Пловдив

Тренировъчният център за баскетбол и волейбол ще бъде в район „Западен” С церемония „Първа копка“ започва изграждането на две спортни зали с топла връзка в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ