32 C
Пловдив
сряда, юни 19, 2024

Избират строител и консултант на Интермодален терминал – Русе

Инвестицията ще бъде на стойност 53 млн. лв.

В рамките на месец ще бъде открита процедурата за избор на строител и консултант на Интермодален терминал – Русе, инвестицията ще бъде на стойност 53 милиона лева. Това обяви генералния директор на Държавно Предприятие „Национална компания железопътна инфраструктура“ инж. Златин Крумов на проведената по-рано през деня работна среща относно възобновяването на проекта за градска железница в Русе. Изготвен е работния план и е издадено разрешение за строеж на спирка „Университета“. До две седмици се очаква да бъде обявена обществената поръчка за строителството ѝ. Финансирането е осигурено от Плана за възстановяване и устойчивост.

ГРАДСКА ЖЕЛЕЗНИЦА

Проектът за Градска железница в Русе се коментира в публичното пространство от години, но преди месец инициативата на Сдружението на бившите областни управители получи подкрепата и на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев.

„С инвестициите в Градска железница и в спирки, които да отговарят на стандартите за европейска мобилност, Русе може да стане част от един обещаващ конгломерат Букурещ-Варна-Русе и Горна Оряховица. Въпросът не е дали да го правим, а как да го направим най-добре и най-бързо.“ – заяви министъра и обяви, че проектът има огромен потенциал и също така е приоритетен за Министерството на транспорта и съобщенията.

Проектът за логистичен терминал в Индустриална зона вече е готов, а част от вагонния парк за градски влакове, който е в Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде предвиден за Русе.

Заместник областният управител Людмил Христов представи презентация, в която подробно бяха описани прединвестиционните проучвания за изграждане на железница, свързваща централната градска част с района на Източна и Западна промишлени зони, Безмитна зона и Индустриален парк в гр.Русе, гр.Мартен и други населени места. Железницата ще бъде изградена на шест етапа като първият ще свързва Русе с Мартен през КТМ, а финалната точка на шестия етап е летището в Отопени, Букурещ. „Освен, че ще облекчи значително трафика в града и ще улесни работещите в този периметър осъществяването на проекта е в пълен унисон със ангажимента на Европейския съюз към климатична неутралност до 2050 година. Едно от основните му преимущества е фактът, че ще бъде използвана вече съществуващата инфраструктура, която ще бъде изцяло реабилитирана, и ще остане само около километър железопътна линия за изграждане“, коментира зам.- областният управител Людмил Христов.

Related Articles

Започва ремонт на 140 спирки на градския транспорт във Варна

Община Варна започва обновяване на 140 спирки на градския транспорт. Дейностите включват почистване, измиване и отстраняване на счупени покрития на спиркозаслоните, информират от администрацията...

В „Белчин бани“: Строят най-големия къмпинг с минерална вода у нас

Започна строителството на ултра модерен къмпинг с минерална вода край Самоков. Атракцията ще е в курортния комплекс "Белчин бани" и ще носи името "Къмпинг...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ