24 C
Пловдив
понеделник, юли 22, 2024

Знакова сграда в Стария Пловдив отваря врати с обновена визия

Близо 2 млн.лв. са вложени в реставрационни дейности и ремонт на постоянната експозиция на Градската художествена галерия и дворното й пространство

С обновена визия отваря врати за посетители най-големият извънстоличен музей за изобразително изкуство – постоянната експозиция на Градската художествена галерия в Пловдив.

Реновирането на сградата е по проект на архитектите Петко Костадинов и Иван Костадинов и отне близо 4 години. Струва 1 382 000 лв. на общинския бюджет, а още 500 000 лв. бяха вложени в цялостното преустройство на дворното пространство.

В някогашната Областна девическа гимназия в Стария град, проектирана от прочутия чешки архитект Йосиф Шнитер през 1881 г. са извършени значителни реставрационни дейности, като в максимална степен е съхранен автентичният вид на сградата.

Подменена е дограмата на прозорците, положена е нова подова настилка, направена е пълна реконструкция на покрива, монтирано е стълбище, адаптирано и за хора с двигателни затруднения.

Изложбеното пространство е разширено, като обновената художествена експозиция включва 300 произведения – най-доброто от българското изобразително изкуство, притежание на галерията от епохата на Възраждането до наши дни.

Related Articles

Показаха новите влакове за столичното метро

Снимки на новите влакове, които ще превозват пътници по линиите на софийското метро, бяха публикувани от чешкия производител Шкода Груп. Компанията показа кадрите от...

Изграждат обходния път на Рудозем

Проектът ще изведе транзитния трафик извън града Активно се работи по обхода на Рудозем. Отсечката е 2,4 км от път II-86 Средногорци - Рудозем и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ