25 C
Пловдив
събота, май 25, 2024

Зеленият ринг по трасето на жп линията в „Слатина“ – гара „Пионер“ вече има ОУП

Зеленият ринг по трасето на старата жп линия от Висшето транспортно училище в „Слатина“ до гара „Пионер“ в район „Изток“ вече има одобрен подробен устройствен план. Това съобщава кметът на София Йорданка Фандъкова на страницата си във Фейсбук.

Планът дава възможност на Столичната община да изгради първите 3 км от Зеления вело-ринг; нова детска градина за 15 групи; паркоустройство на територията със засаждане на 1285 нови дървета, посочва кметът. Велоалеята ще бъде обвързана и с бъдещата метростанция при бул. „Шипченски проход“.

След като планът влезе в сила държавната компания „Железопътна инфраструктура“ ще прехвърли над 60 дка от имотите по трасето на Столична община, което е допълнителна гаранция за защита на публичния интерес. Вече е в ход процедурата за изработване на идейния проект за изграждане на Зеления ринг, а финансирането му ще е осигурено със средства от инвестиционния заем от Европейската инвестиционна банка.

Този първи етап от Зеления ринг на София ще бъде продължен в посока „изток“ – по протежението на река Слатинска и в посока „запад“ – с плана на Борисовата градина, който предвижда пешеходен и велосипеден надлез през бул. „Симеоновско шосе“. Продължението на велоалеята е проучено и с плана на НПЗ „Хладилника“ към Южен парк трета част и по корекция на р. Драгалевска към Софийския околовръстен път.

Related Articles

Ще реставрират сградата на бившата Земеделска банка в Търговище

Общината обяви поръчка за избор на изпълнител Връщат блясъка на архитектурна перла в Търговище. Общината обяви поръчка за избор на изпълнител на ремонта на сградата...

Община Приморско получи държавни имоти за градски парк

Правителството одобри Община Приморско да получи държавни имоти в града с площ близо 14 000 кв. Те ще бъдат използвани за изграждане на общински...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ