5 C
Пловдив
сряда, февруари 21, 2024

Зеленият ринг по трасето на жп линията в „Слатина“ – гара „Пионер“ вече има ОУП

Зеленият ринг по трасето на старата жп линия от Висшето транспортно училище в „Слатина“ до гара „Пионер“ в район „Изток“ вече има одобрен подробен устройствен план. Това съобщава кметът на София Йорданка Фандъкова на страницата си във Фейсбук.

Планът дава възможност на Столичната община да изгради първите 3 км от Зеления вело-ринг; нова детска градина за 15 групи; паркоустройство на територията със засаждане на 1285 нови дървета, посочва кметът. Велоалеята ще бъде обвързана и с бъдещата метростанция при бул. „Шипченски проход“.

След като планът влезе в сила държавната компания „Железопътна инфраструктура“ ще прехвърли над 60 дка от имотите по трасето на Столична община, което е допълнителна гаранция за защита на публичния интерес. Вече е в ход процедурата за изработване на идейния проект за изграждане на Зеления ринг, а финансирането му ще е осигурено със средства от инвестиционния заем от Европейската инвестиционна банка.

Този първи етап от Зеления ринг на София ще бъде продължен в посока „изток“ – по протежението на река Слатинска и в посока „запад“ – с плана на Борисовата градина, който предвижда пешеходен и велосипеден надлез през бул. „Симеоновско шосе“. Продължението на велоалеята е проучено и с плана на НПЗ „Хладилника“ към Южен парк трета част и по корекция на р. Драгалевска към Софийския околовръстен път.

Related Articles

Събират подземната инфраструктура на София в един сайт

Столичната община подготвя дигитална платформа с информация за инженерната инфраструктура в София. На работна среща с Камарата на строителите в България (КСБ) главният архитект...

Промени в наредбата за достъпна среда са публикувани за обсъждане

Достъпни места за паркиране към новите жилищни сгради или към сгради със смесено предназначение с жилища в тях ще се осигуряват, когато в тях...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ