14 C
Пловдив
понеделник, април 15, 2024

Зелена светлина за строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“

С решение на Министерския съвет ще стартира строителството на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй. Ще бъде капитализирано с 500 млн. лв. допълнително ще получи предприятието, което ще отговаря за реализацията на проекта. То ще започне преговорите с фирмите, които трябва да построят 7ми блок. Това заяви премиерът Николай Денков на днешното заседание на МС.

Срокът, който се предвижда е 2033 г. Със същото решение ще започне подготовката и за осми блок на АЕЦ Козлодуй, тъй като планът е двата да вървят успоредно като строителство и в рамките на 2 до 3 г. да бъдат готови и двата блока, които са нужни за енергийната система, добави Денков.

Тяхната обща мощност е 2300 мегавата, с което те значително надхвърлят мощността от 1760 мегавата на затворените 1 до 4 блок на АЕЦ-а. Освен това технологията, която е избрана на тези реактори е уникална в света, тя позволява да се променя два пъти в кратък срок, мощността на реакторите, което е важно за управление на енергийната система.

Related Articles

Изграждат пречиствателна станция в Свиленград

В Свиленград предстои изграждането на пречиствателна станция за питейна вода. На редовно заседание Общинският съвет гласува единодушно предложението на кмета арх. Анастас Карчев да...

Премахват незаконните каравани по морето

Проверките констатират и заграждане на земя Започват засилени проверки за незаконно разположени кемпери и каравани. Проверките ще са по плажните ивици по Южното Черноморие. На...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ