1 C
Пловдив
неделя, декември 10, 2023

Зелена светлина за строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“

С решение на Министерския съвет ще стартира строителството на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй. Ще бъде капитализирано с 500 млн. лв. допълнително ще получи предприятието, което ще отговаря за реализацията на проекта. То ще започне преговорите с фирмите, които трябва да построят 7ми блок. Това заяви премиерът Николай Денков на днешното заседание на МС.

Срокът, който се предвижда е 2033 г. Със същото решение ще започне подготовката и за осми блок на АЕЦ Козлодуй, тъй като планът е двата да вървят успоредно като строителство и в рамките на 2 до 3 г. да бъдат готови и двата блока, които са нужни за енергийната система, добави Денков.

Тяхната обща мощност е 2300 мегавата, с което те значително надхвърлят мощността от 1760 мегавата на затворените 1 до 4 блок на АЕЦ-а. Освен това технологията, която е избрана на тези реактори е уникална в света, тя позволява да се променя два пъти в кратък срок, мощността на реакторите, което е важно за управление на енергийната система.

Related Articles

Обнародвано: Нови цени на часовата ставка за проектантски услуги

Увеличението влиза в сила от 1 януари 2024 г. В новия брой 100 на Държавен вестник са обнародвани промените в Методиката за определяне на размера...

Позиция: Нужен е нов конкурс за възстановяване на мемориала при НДК

Необходим е нов конкурс за възстановяване на Мемориала на загиналите войници при НДК, тъй като условията на обявената обществена поръчка са неприемливи. За това...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ