13 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

За 6 месеца: Половин милиард лева са привлечените нови инвестиции у нас

Половин милиард лева за 6 месеца са привлечените нови инвестиции в България за последните 6 месеца. Това е равносметката на  служебния министър на икономиката Даниела Везиева в края на мандата на служебното правителство. На специална церемония преди дни тя връчи три сертификата клас А по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Получиха ги три компании, активно инвестирали в материална база и човешки потенциал у нас въпреки кризата.

„Моите най-искрени благодарности към тези компании, които инвестираха в периоди на кризи, в периоди на несигурност. Те не само доразвиха своите производства, а започнахме да говорим за зелена икономика, да правим крачки към кръгова икономика“, каза Везиева.

Над 1500 работни места. Това е другата равносметка от работата на служебния кабинет в сферата на насърчаването на новите инвестиции. „Можем да кажем, че след 6 месеца направихме такъв преход, че да можем да говорим за България като страна, в която е добре да се инвестира“, смята икономическият министър.

Намаляването на регионалните дисбаланси и развитие на нов тип икономика – кръгова и зелена. Тази основна цел изтъкна началникът на Министерството на икономиката.

Именно с тази цел ще бъде инвестирана значителна сума в развитието на индустриални паркове по места. Парите ще дойдат от Плана за възстановяване и устойчивост – над 423 милиона лева. Целта е да се стимулират управниците на малките населени места да привлекат ключов инвеститор.

Ще се инвестира в 3 типа инфраструктура. „Довеждаща, техническа и социална инфраструктура. Първата са пътищата, втората – самите индустриални мощности, третата – центрове за обучение, детски градини и т.н.“, уточни Везиева.

В момента в процес на сертификация са 28 проекта на обща стойност 800 милиона лева.

Related Articles

Вече в сила: С 5 км/ч с тротинетка през столичните паркове

Новите правила за движение на електрическите тротинетки в София вече са в сила. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който припомни,...

Пет музея във Варна вече са достъпни за хората с увреждания

Пет отдела на Регионалния исторически музей във Варна - Етнографският музей, Природонаучният музей, музей „Нова история на Варна“, Музеят на Възраждането и Аладжа манастир,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ