16 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

За 6 месеца: Половин милиард лева са привлечените нови инвестиции у нас

Половин милиард лева за 6 месеца са привлечените нови инвестиции в България за последните 6 месеца. Това е равносметката на  служебния министър на икономиката Даниела Везиева в края на мандата на служебното правителство. На специална церемония преди дни тя връчи три сертификата клас А по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Получиха ги три компании, активно инвестирали в материална база и човешки потенциал у нас въпреки кризата.

„Моите най-искрени благодарности към тези компании, които инвестираха в периоди на кризи, в периоди на несигурност. Те не само доразвиха своите производства, а започнахме да говорим за зелена икономика, да правим крачки към кръгова икономика“, каза Везиева.

Над 1500 работни места. Това е другата равносметка от работата на служебния кабинет в сферата на насърчаването на новите инвестиции. „Можем да кажем, че след 6 месеца направихме такъв преход, че да можем да говорим за България като страна, в която е добре да се инвестира“, смята икономическият министър.

Намаляването на регионалните дисбаланси и развитие на нов тип икономика – кръгова и зелена. Тази основна цел изтъкна началникът на Министерството на икономиката.

Именно с тази цел ще бъде инвестирана значителна сума в развитието на индустриални паркове по места. Парите ще дойдат от Плана за възстановяване и устойчивост – над 423 милиона лева. Целта е да се стимулират управниците на малките населени места да привлекат ключов инвеститор.

Ще се инвестира в 3 типа инфраструктура. „Довеждаща, техническа и социална инфраструктура. Първата са пътищата, втората – самите индустриални мощности, третата – центрове за обучение, детски градини и т.н.“, уточни Везиева.

В момента в процес на сертификация са 28 проекта на обща стойност 800 милиона лева.

Related Articles

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ